VTT Uutta | Uutiset 2000

23.11. VTT:n kehittämää teknologiaa lähialueiden ydinturvallisuutta parantamaan


VTT ja Säteilyturvakeskus ovat toimittaneet Venäjälle, Sosnovyj Borin ydinvoimalaitokseen turvallisuuslaitteistoa. Kyseessä on VTT:n kehittämä ultraääniskanneri, jonka avulla voidaan luotettavasti tarkastaa voimalan putkistojen kunto. Toimitus rahoitetaan ulkoministeriön lähialueyhteistyövaroista.

Laitetoimitukseen kuului myös tarkastusmenetelmä ja siihen liittyen  venäläisen henkilökunnan koulutus tarkastuksiin ja pätevöintiin länsimaissa noudatettavan
ENIQ -menettelyn mukaisesti. Voimalaitoksen henkilöstön mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjällä käytetään mainittua menettelyä.

Uusi skannerityyppi ja tarkastusmenetelmä on alunperin kehitetty ja hyväksytty käytettäväksi Olkiluodon ja Loviisan voimaloissa.

Tutkittava kohde skannataan automaattisesti ennalta ohjelmoitua rataa pitkin, mikä on todettu luotettavammaksi kuin manuaalinen skannaus. Menetelmän etuna on myös tarkastushenkilöstön säteilyannoksen pieneneminen, koska heidän ei tarvitse olla tarkastuskohteen välittömässä läheisyydessä skannauksen aikana.

Lisätietoja: VTT Valmistustekniikka, Ryhmäpäällikkö Pentti Kauppinen
Puh. 020 722 6481

Uutta | Uutiset 2000

VTT