VTT Uutta | Uutiset 2000

11.12. Uusi menetelmä metallituotteiden pintakäsittelyyn


Elektrolyyttisellä sähköpurkauskiillotusmenetelmällä on saatu hyviä tuloksia metallituotteiden pintakäsittelyssä. Kyseessä on uudentyyppinen teknologinen menetelmä työhygienisesti vaikeaksi tiedetyssä pintakäsittelyteollisuudessa.

Elektrolyyttinen sähköpurkauskiillotusprosessi soveltuu metallipintojen kiillottamiseen, puhdistamiseen sekä purseen ja rasvan poistoon. VTT Valmistustekniikka on selvittänyt Tekesin, Työsuojelurahaston, Suomen teollisuuden ja VTT:n rahoittamassa projektissa menetelmän soveltuvuutta teollisuuden pintakäsittelyprosessiksi. Samoin selvitettiin työ- ja ympäristönsuojelulliset edut erilaisten materiaalien ja muotojen pintakäsittelyssä.

Menetelmällä on useita etuja tavanomaisiin kiillotusprosesseihin verrattuna. Se on ympäristöä vähän kuluttava ja työhygienisesti edullinen prosessi. Sillä voi korvata kalliin mekaanisen kiillotuksen ja pesun. Sen ansiosta kemikaalikustannukset ovat niinikään alhaiset. Menetelmällä voidaan käsitellä myös useita pieniä kappaleita samanaikaisesti. Samoin onnistuu jossain määrin myös monimutkaisten muotojen kiillotus.

Menetelmää voidaan soveltaa erityisesti pinnan kiillottamisessa, oksidikerrosten poistossa, vahan ja rasvan poistossa, terävien reunojen pyöristämisessä, pinnoituksen esikäsittelyssä ja tuotteen jälkikäsittelyssä.

Tällä hetkellä menetelmä on suoraan kehitettävissä tuotantomittakaavaan yksinkertaisten ja riittävän pienikokoisten kappaletavaroiden käsittelyyn.

Lisätietoja: VTT Valmistustekniikka, Amar Mahiout, puh. 020 722 5415.


Uutta | Uutiset 2000

VTT