VTT Uutta | Uutiset2001

30.1. Kodinkoneet palavat yllättävän rajusti


Kotitalouksien sähkölaitteet aiheuttavat paljon tulipaloja. Yleisimpiä palonaiheuttajia ovat televisiot, pesukoneet, astianpesukoneet ja kylmälaitteet. Tutkittua tietoa sähkölaitepaloista on toistaiseksi ollut lähinnä vain televisioiden osalta.

VTT on nyt selvittänyt Turvatekniikan keskuksen TUKESin toimesta kodin sähkölaitteiden palo-ominaisuudet. Saadut tulokset ovat ainutlaatuisia maailmanlaajuisesti ja sisältävät paljon uutta tietoa.

Palokokeita tehtiin televisioille, pyykinpesukoneille, astianpesukoneille ja jääkaappi-pakastin -yhdistelmille. Saatuja tietoja käyttäen tutkittiin myös sähköpalojen kehittymistä huonetiloissa.

Erityisesti kylmälaitteiden palaminen oli hyvin voimakasta. Tulokset osoittavat, että kylmälaitteesta alkanut tulipalo voi kehittyä koko keittiön kattavaksi tulipaloksi jo alle viiden minuutin kuluttua siitä hetkestä, kun ensimmäiset palosta varoittavat savukiehkurat ovat nousseet laitteen takaa.

Myös astianpesukoneiden palaminen oli yllättävän rajua, kun taas pesukoneet ja televisiot eivät palaneet aivan yhtä voimakkaasti. Televisioiden palaminen on kuitenkin erittäin nopeaa: täysi palaminen voi kehittyä parin minuutin kuluttua syttymisestä.

Sähkölaitteiden palamista voidaan vähentää mm. materiaalien palonsuojauksella, joka tulisi tehdä ympäristöhaittoja välttäen. Suuria parannuksia saadaan aikaan myös laitteiden rakenteeseen ja tekotapaan liittyvillä keinoilla.

Lisätietoja: VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, Jukka Hietaniemi, puh. 020 722 4866 ja TUKES, Veli-Pekka Nurmi, puh. (09) 616 7570

Uutta | Uutiset2001

VTT