VTT Uutta | Uutiset2001

13.2. VTT tutkii tulevaisuuden ASIC-piirin suunnittelua


VTT Elektroniikka tutkii yhteispohjoismaisessa projektissa uutta suunnittelumenetelmää, joka mahdollistaa monimutkaisen, usean prosessorin tietokonejärjestelmän sisältävän ASIC-piirin suunnittelun.

Tulevaisuus asettaa ASIC-piirien suunnittelulle uusia haasteita. Millainen on miljardin transistorin ASIC-piirin arkkitehtuuri? Muutaman vuoden kuluttua pitäisi pystyä suunnittelemaan piirejä, jotka täyttävät vaatimuksen. Tämä tarkoittaa nykyiseen verrattuna kymmenkertaista määrää transistoreja ja suunnittelutyötä. Toisaalta se kasvattaa tuotteiden laskenta- ja muistikapasiteettia ja siten mahdollistaa entistä älykkäämpien, tehokkaampien ja monipuolisempien tuotteiden kehittämisen.

Tietoliikennekanavien tehokkaampi hyödyntäminen on tulevaisuuden haaste. Siirrettävä tieto täytyy pystyä erottamaan yhä pienemmästä signaalista. Laskentakapasiteetin kasvattaminen mahdollistaa uusien tietoliikennealgoritmien toteuttamisen. Tietoliikennekanavissa pystyy näin liikkumaan enemmän bittejä ja useampia käyttäjiä yhtä aikaa kuin aikaisemmin.

Jotta ASIC-piirien tulevaisuuden suunnitteluhaasteisiin pystytään vastaamaan, piirien rakenteen on koostuttava itsenäisesti suunniteltavista osista. Projektin tavoitteena on löytää tulevaisuuden haasteet täyttävä suunnittelumenetelmä ja arkkitehtuuri.

VTT Elektroniikan tutkimusyhteistyökumppanina on Kungliga Tekniska Högskolan Tukholmasta. Rahoittajina ovat Tekesin lisäksi Vinnova, Ericsson, Nokia ja VTT.

Lisätietoja: VTT Elektroniikka, Kari Tiensyrjä, puh. 020 722 2270.

Uutta | Uutiset2001

VTT