VTT Uutta | Uutiset2001

2.4. Paperialalle upouusi oppimisympäristö


Paperitekniikan, paperialan prosessien ja automaation oppimiseen on tehty helposti tietoverkossa käytettävä ja selkeä aineisto. Www-selaimella käytettävä KnowPap-oppimisjärjestelmä on jo yli 20 oppilaitoksessa ja 13 merkittävässä yrityksessä. Järjestelmä on käytettävissä 50 000:lla metsäalan työntekijällä ja kouluttajalla.

Uusin tieto ja sen nopea hyödyntäminen ovat kilpailuetuja. KnowPap-aineistolla työntekijä päivittää tietojaan ja laajentaa osaamistaan: dynaamisella simuloinnilla hän voi harjoitella paperin ominaisuuksien parantamista ja esimerkiksi lajinvaihtoja. Oppilaitosten opettajille ja opiskelijoille järjestelmä antaa erinomaisen aineiston.

Ensimmäisen käyttäjäjoukon mukaan kuvitettua aineistoa lukee mielellään: sen avulla näkee ”prosessin sisälle”, työn tueksi saa helposti tuoretta teoriatietoa, työvuorojen osaaminen tasoittuu, ja kokenutkin työntekijä voi hakea tietoa ”puolisalaa”.

Yritykset voivat liittää KnowPapin perusaineiston oheen omia erityistietojaan, ja järjestelmä on helppo päivittää. Perusaineisto sisältää tietoja prosessien tekniikasta ja hallinnasta, taloudesta ja ympäristöasioista. KnowPap-järjestelmä sisältää vuorovaikutteisia tehtäviä, paperitekniikan ja automaation sanaston, ja siihen voidaan tallettaa myös käyttäjäkohtaisia kysymyksiä ja oppimisreittejä.

KnowPap-järjestelmän kehittivät VTT Automaatio ja TKK. Se sisältää yli 50 yrityksen ja yhdistyksen luovuttamaa aineistoa. Kehitystyön rahoittivat yritykset ja Tekes. Järjestelmä pidetään ajan tasalla ja toimivana, ja sitä käännetään parhaillaan englannin kielelle.

Sellunvalmistukseen kehitetään KnowPapin pohjalta KnowPulp-oppimisjärjestelmä. Vastaavia järjestelmiä suunnitellaan myös voimalaitos- ja sahateollisuuteen.

Lisätietoja: VTT Automaatio, Jari Hämäläinen, puh. 020 722 6467, matkapuh. 040 735 4382, jari.hamalainen@vtt.fi

http://knowpap.vtt.fi/

Uutta | Uutiset2001

VTT