VTT Uutta | Uutiset2001

8.5. Lumetilassa ryhmä nauttii tietokonepelistä


VTT Tietotekniikassa Tampereella on kehitetty kansainvälisesti upouusi tapa kokea ryhmäelämys ja -onnistuminen tilassa. Kun muutaman ihmisen ryhmä astuu pelaamaan VTT:n Lumetilaan, tilassa tapahtuu: äänet, kuvat ja valaistus muuttuvat ainutkertaisesti ryhmän jäsenten liikkeiden ja eleiden mukaan.

Lumetilan Nautilus-pelissä ryhmä uppoutuu pelastamaan sukelluskellolla delfiinin, joka on juuttunut Näsijärvellä haaksirikkoutuneen aluksen alle. Pelaajaryhmä kokee tilassa kokonaiselämyksen, kuten huvipuistoissa.

Lumetila ja peli muuntuvat ihmisten kehon- ja vartalonliikkeiden mukaan, ilman puettavia lisälaitteita. Peliä voidaan ohjata edullisella perustietotekniikalla.

Pelin toteutus on todellinen avaus uusille käyttöliittymille, joilla tekniikka luontevasti palvelee ihmisen arkipäivää: kuntoilua, puuhailua, ryhmätoimintaa, viihtymistä, vuorovaikutusta. Tilan nykyinen tekninen toteutus perustuu näkymättömiin antureihin, joiden antaman informaation perusteella PC-koneet ohjaavat tilan monikanavaista valaistusta ja ääntä sekä seinän kokoista elävää kuvaa.

Lumetilan ja Nautilus-pelin kehitystyöhön osallistuivat VTT:n lisäksi Cube
Oy, Lapin yliopisto, Nokia Research Center, Tampereen Särkänniemi Oy ja Tekes.

Lisätietoja: VTT Tietotekniikka, Veli-Pekka Räty, puh. 020 722 3340 tai
040 575 4955, veli-pekka.raty@vtt.fi

Uutta | Uutiset2001

VTT