VTT Uutta | Uutiset2001

23.5. Vuorovaikutteinen älykäs elektroniikka auttaa selviämään tietokonetulvasta


VTT Elektroniikka vastaa vuorovaikutteisen, älykkään elektroniikan tutkimuksellaan tietokoneiden luomiin uusimpiin trendeihin ja haasteisiin. Tavoitteena ovat entistä käyttäjäystävällisemmät tuotteet. Tutkimuskohteita ovat mm. läsnä-äly sekä puheella tai eleillä ohjattavat käyttöliittymät. Tulevaisuudessa äänitteestä voidaan löytää automaattisesti puhe- ja musiikkiosuudet, jopa erottaa jazz humpasta tai pääministeri haastattelijasta.

Keskivertoihminen käyttää päivittäin kymmeniä tietokoneita. Muutamat näistä ovat näkyviä, kuten PC, mutta suurin osa on sulautettu kodinkoneisiin, viihde-elektroniikkaan, puhelimiin ja autoihin. Sulautettuja tietokoneita arvioidaan maapallolla olevan muutaman vuoden päästä jopa sata miljardia. Keskeisiksi kysymyksiksi nousevat tietokoneita sisältävien laitteiden keskinäinen kommunikointi, niiden käytettävyys ja miellyttävyys ihmisen kannalta, ja joka paikassa ympärillämme läsnä olevien tietokoneiden vaikutus tapoihimme ja elämäämme.

VTT Elektroniikka kehittää yhteistyössä yrityspartnereiden kanssa tekniikoita, jotka mahdollistavat verkotetun, mobiilin maailman interaktiiviset ja älykkäät tuotteet ja palvelut. Päämääränä on, että Vuorovaikutteinen älykäs elektroniikka (Interactive intelligent electronics, IIE) -ohjelman avulla ympärillämme olevat tietokonepohjaiset tuotteet palvelevat käyttäjiään paremmin ja ovat entistä käyttäjäystävällisempiä.

IIE-ohjelmassa tutkitaan läsnä-älyä eli ubi-computingia, kontekstitietoisuutta ja multimodaalisia käyttöliittymiä, joissa laitetta voidaan ohjata puheella tai eleillä. Langattomia anturointi- ja kommunikointiyksiköitä, langatonta kuvansiirtoa sekä äänimateriaalin analysointia tarvitaan useimmissa tulevaisuuden älylaitteissa sekä itsenäisesti toimivissa koneissa.

IIE-tutkimus perustuu VTT Elektroniikan monialaiseen ja kehittyvään osaamiseen käyttöliittymien, anturien, tietoliikenteen, signaalinkäsittelyn, hahmontunnistuksen ja tekoälyn tekniikoissa. Tutkimus sisältää VTT:n omia projekteja sekä yhdessä yritysten (mm. Nokia, Philips, Fujitsu-Siemens, Bosch) ja eurooppalaisten ja japanilaisten tutkimuslaitosten kanssa toteutettavia hankkeita. Sovelluskohteina ovat tulevaisuuden kodin älykkäät laitteet ja palvelut niitä tukevine ohjelmistoineen, adaptiiviset käyttöliittymät, itsenäisesti toimivat koneet sekä äänimateriaalin analysointi, jonka avulla voidaan esimerkiksi äänitteestä löytää automaattisesti puhe- ja musiikkiosuudet, vieläpä erottaa jazz humpasta tai pääministeri haastattelijasta.

Lisätietoja: VTT Elektroniikka, Ohjelman vetäjä, tutkimusprofessori Heikki Ailisto, Puh. 020 722 2233, Heikki.Ailisto@vtt.fi

Ohjelman kotisivu: www.vtt.fi/ele/projects/iie

Ohjelman mail-osoite: iie.info@vtt.fi


Painokelpoisen kuvan kuvateksteineen löydät sivulta: http://www.vtt.fi/ele/uutta/iie.htm


Uutta | Uutiset2001

VTT