VTT Uutta | Uutiset2001

1.6. Esteettömyyspolut parantavat asuinkorttelin palvelukykyä


VTT:n selvityksen mukaan uusien asuinkortteleiden palvelukykyä voidaan parantaa esteettömyyspolkujen avulla. Tarkastelun kohteina olivat niin asukkaiden ja muiden käyttäjien liikkumisreitit kuin tavaroiden ja palvelujen kuljetusreitit.

Hankkeen lähtökohtana oli selvittää, miten bussipysäkiltä tai jalkakäytävältä pääsee kerrostaloon sisälle ja edelleen huoneistoon, vaikka liikkuisi pyörätuolilla. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, millaisia esteitä tai haittoja asuinkorttelin reiteillä voi olla.

Esteettömyyspolku on kaikille käyttäjille soveltuva kulkureitti, jolla lasten, vanhusten ja eri tavoin liikkumis- tai toimintarajoitteisten henkilöiden on helppo liikkua itsenäisesti. Reittien parantaminen helpottaa myös tavallisen arkielämän tilanteita, kuten lastenvaunujen ja kauppakassien kuljettamista.

Hankkeen tuloksena esitetään erilaisia suosituksia kaavoitukseen, rakennussuunnitteluun ja tuotekehitykseen. Hyvän suunnittelun ja rakentamistavan kannustamiseksi kehitettiin esteettömyyspolun kriteeristö, joka kuvaa esteettömyyspolun laatutekijöitä ja -tasoja.

Lisätietoja: VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, Heli Koukkari, puh. 020 722 6816

Uutta | Uutiset2001

VTT