VTT Uutta | Uutiset 2002

4.2. Uusi kevyt meluseinä myös kosteisiin olosuhteisiin


VTT on kehittänyt yritysten kanssa uuden kevytrakenteisen meluseinän, joka soveltuu myös kosteisiin ympäristöolosuhteisiin. Meluseinä on puurakenteinen ja sen vaimennusominaisuudet perustuvat uudentyyppiseen kangas- ja levymateriaalin yhdistämiseen, jolla on voitu korvata villa. Rakenne täyttää markkinoiden parhaille meluseinille asetetut vaatimukset.

Meluseinä on kevyt ja sen elementtien jänneväli on perinteisiin meluseiniin nähden kaksin- jopa kolminkertainen, mikä vähentää perustusten lukumäärää. Seinärakenne vaimentaa liikenteen tai muun melulähteen ääntä sijoituskohteessaan käyttäen tyypillisen vaimentavan mineraalivillamateriaalin sijasta suodatinkangasta ja rei'itettyä huokoista puukuitulevyä. Suodatinkangas estää - villamateriaalista poiketen - kosteuden kerääntymisen rakenteisiin, kuivuu nopeasti ja edesauttaa koko rakenteen kuivumista.

Meluseinää voidaan käyttää myös kosteissa ympäristöolosuhteissa, joissa villa-absorbentin käyttöön perustuva meluseinä ei aina tule kysymykseen. Rakenteesta on tehty keksintöilmoitus, ja meluseinän rakenne ja akustiset ratkaisut ovat hyödyllisyys-mallisuojattuja.

Uudentyyppinen meluseinä on jo käytössä valtatie 3lla Kuljussa ja Lempäälässä ja valtatie 2lla Pori-Friitala -tieosuudella.

Hankkeessa ovat olleet mukana VTTn lisäksi Eridomic Oy, Finnforest Oy, MVR-Maatek Oy, LT-konsultit Oy, Mittaviiva Oy ja SITO-Konsultit Oy.

Lisätietoja: VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, Erikoistutkija Ari Saarinen, Puh. 020 722 6986 tai 040 592 6657, ari.saarinen@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2002

VTT