VTT Uutta | Uutiset 2002

26.2. VTT:n avaruuslaiteosaamista ympäristösatelliitin mukana avaruuteen


Eurooppalaisvalmisteinen Envisat-satelliitti on kymmenen vuoden kehittelyn jälkeen valmis laukaistavaksi. Euroopan avaruusjärjestö (ESA) laukaisee linja-auton kokoisen satelliitin Ranskan Guyanasta 1.3. kello 03.07 Suomen aikaa.

Envisatin tekniikkaa on hiottu myös Suomessa. Suomalaisten antia on ollut erityisesti ilmakehän lämpenemistä ja otsonikatoa mittaava Gomos-instrumentti. VTT:n vastuulla ovat olleet sen tärkeimmän optisen osan eli näkyvää ja ultraviolettivaloa analysoivan spektrometrin laboratoriomallin kehittäminen ja mittaukset sillä.

Satelliitti kiertää maata 800 km:n keskikorkeudella ja se kartoittaa koko maapallon kolmessa päivässä ainakin viiden seuraavan vuoden ajan. Ilmakehän lisäksi Envisat avaa uusia mahdollisuuksia myös monien muiden ympäristössä tapahtuvien muutosten havainnointiin.

Projektin kokonaiskustannukset ovat noin 2,7 miljardia euroa eli samaa suuruusluokkaa kuin mitä maksaisi uusi ydinvoimalaitos. Suomen osuus Envisatin laitetoimituksista on ollut noin 16 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: VTT Tietotekniikka, Heikki Saari, puh. 020 722 4360 tai 040 589 1254

Uutta | Uutiset 2002

VTT