VTT Uutta | Uutiset 2002

27.2. VTT tutki saunojen puhtautta ja tekniikkaa


Suomalainen sauna voi hyvin

VTT:n johdolla on selvitetty yleisessä käytössä olevien saunojen viihtyisyyttä ja puhtautta. Tuloksena saatiin terveen saunan suositukset, joiden mukaan oikeilla rakennus- ja ylläpitoratkaisuilla saunoista saadaan nykyistä viihtyisämpiä ja pitkäikäisempiä. Tutkimuskohteina olleista uimahallien saunoista ja talosaunoista ei myöskään löytynyt terveydelle vaarallisia mikrobeja. Rakenteista, ilmanvaihdosta ja siivouksesta löytyi silti parannettavaa.

Saunaa on perinteisesti pidetty puhtaana tilana, mutta etenkin kovassa käytössä olevissa saunoissa voi olla myös hygieniariskejä. Puhtauteen vaikuttavat paitsi käyttäjät, myös saunan rakenteet, ilmanvaihto ja siivouksen tehokkuus. Saunan puhtaus taas vaikuttaa saunojien viihtyisyyteen ja terveyteen sekä saunan rakenteiden kestävyyteen.

Terve sauna -tutkimuksella VTT selvitti perusteita ja ratkaisuja parempien saunojen toteutukseen ja parempaan ylläpitoon. Tuloksena saatiin terveen saunan suositukset, joiden mukaan oikeilla rakennus- ja ylläpitoratkaisuilla saunoista saadaan nykyistä viihtyisämpiä ja pitkäikäisempiä.

Seikkaperäisen tutkimuksen kohteina olivat mm. Helsingin Yrjönkadun ja Itäkeskuksen uimahallien saunoja, Uimastadionin saunoja sekä eri ikäisiä kaupungin vuokratalojen talosaunoja, yhteensä yhdeksän saunaa. Ne edustivat tyypiltään ja iältään yli 90 % Helsingissä yleisessä käytössä olevista saunoista.

Puulauteet selvästi kaakelilauteita puhtaampia

Saunoista ei löytynyt tutkimuksessa terveydelle vaarallisia mikrobeja. Jalkasilsaa aiheuttavia dermatofyyttejä ei löytynyt lainkaan. Pääosa mikrobeista kuolee 50 - 60 °C lämpötilassa jo muutamassa minuutissa.

Puulauteiden todettiin olevan selvästi kaakelilauteita puhtaampia. Kaakelilauteiden pintalämpötila oli 40 °C. Niihin tiivistyy saunottaessa jatkuvasti vettä eivätkä ne kuivu, kuten puulauteet.

Sauna pysyy puhtaana, kun se siivotaan käytön jälkeen ja annetaan kuivua. Siivoukseen riittävät tavalliset pesuaineet. Saunan kuivuminen edellyttää tehostettua ilmanvaihtoa ja riittävää kiukaan jälkilämpöä. Kuivuminen pidentää myös rakenteiden kestoikää. Saunan ilmanvaihdon järjestämisessä koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto toimi parhaiten.

Saunojen käyttäjien mielestä pesutilojen siisteydessä oli enemmän puutteita kuin löylyhuoneiden siisteydessä. Käyttäjät toivoivat myös parempaa saunojen käytön opastusta sekä eri saunoja kovien löylyjen ottajille ja leppoisammista löylyistä pitäville.

VTT:n koordinoima Terve sauna-tutkimus toteutettiin yhdessä Työtehoseuran ja Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen kanssa. Lisäksi mukana olivat Suomalaisen Saunan Tutkimussäätiö, Suomen Saunaseura ja Helsingin ammattikorkeakoulu sekä Helsingin kaupunki ja lukuisia yrityksiä. Viime vuonna toteutettu tutkimus on osa Tekesin Terve talo -teknologiaohjelmaa.

Lisätietoja: VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, Tutkija Mikko Saari, Puh. 020 722 4757, 040 556 7395, mikko.saari@vtt.fi

Uutta | Uutiset 2002

VTT