VTT Uutta | Uutiset 2002

8.3. VTT:ltä uusi e-liiketoimintatapa huonekalutoimialalle


Tietopankki auttamaan sisustustarpeissa

VTT on kehittänyt sisustusalalle yhteisen tuotetiedon kuvaustavan. Yhteistyössä alan yritysten kanssa syntyneestä Interiore.net-tietopankista hyötyvät kuluttajat, sisustussuunnittelijat sekä pienet ja suuret alan yritykset. Hankkeeseen etsitään nyt mukaan e-liiketoimintaansa kehittäviä huonekalu- ja sisustusalan yrityksiä, sillä tieto-portaali aiotaan rakentaa alan yhteisin voimin kaupallisesti kestävälle pohjalle.

Interiore.net on Tekesin ja yritysten rahoittama sisustusalan yhteisen tuotetiedon kuvaustavan kehittämiseksi käynnistetty hanke, jossa on tuotettu sisustusalalle luokiteltu yhteinen sanasto ja kuvausmallit tuotetiedoista. Esittelypalvelin on jo toiminnassa ja seuraavaksi tavoitteena on saada kaupallinen toimiva portaali alan ja asiakkaiden käyttöön.

Yhteisen tiedonesitystavan ansiosta sisustusalan yritysten on mm. helppo ylläpitää ja päivittää tuotetietoja, dokumentteja ja hinnastoja yhteisessä sisustusalan Interiore.net-portaalissa ja e-kaupassa sekä omalla palvelimella. Yrityksille voidaan tuottaa edullisesti ja helposti ylläpidettävä yhteinen sähköinen markkinointikanava ja vientikanava. Tiedon selaaminen, siirto ja käsittely helpottuvat, koska kaikki tapahtuu standardiselainten ja Internetin kautta. Samoin helpottuvat tiedon siirto ja hyödyntäminen yritysten välillä sekä yritysten sidosryhmien välillä. Tietoa voidaan etsiä sanahaulla ja täsmähaulla mallien kautta, ja tuotetietomallit yhdistettynä alan luokiteltuun sanastoon mahdollistavat hallitun kielen teknologian avulla tuotetiedon kääntämisen automaattisesti eri kieliversioiksi.

Sisustussuunnittelijat löytävät tietopankin kautta helposti päiväntasaista tuotetietoa, oikealla mittakaavalla varustettuja kaksi- ja kolmiulotteisia malleja sekä tuotekuvia eri valmistajien ja toimittajien palvelimilta tai yhteisestä portaalista.

Kuluttaja puolestaan voi erilaisissa sisustustarpeissaan etsiä Interiore.netistä tietoa tuotteista, valmistajista ja myyjistä. Tietopankki toimii siten, että kaikki tieto liittyy tietomallien kautta toisiinsa eli jos tuote löytyy, löytyvät valmistaja ja myyjäkin. Tuotetta voi etsiä myös sen ominaisuuksien, kuten värin, hintaluokan, koon ja materiaalin, kautta.

Lisätietoja ja julkaistavaa kuvamateriaalia:

Erikoistutkija Hannu Kuukkanen, VTT Tietotekniikka, puh 020 722 5948, hannu.kuukkanen@vtt.fi

www.interiore.net


Uutta | Uutiset 2002

VTT