VTT Uutta | Uutiset 2002

23.4. VTT kehittää koekenttiä tietoyhteiskunnan palveluille


eTampere-hankkeen Palveluautomaation kehityskeskus RELab-osaohjelmassa (Research and Evaluation Laboratory) kehitetään ja testataan uudenlaisia tietoyhteiskunnan palveluja, jotka auttavat kaupunkilaisia heidän jokapäiväisessä elämässään. Tutkimushankkeena RELab on ympäristö, eräänlainen pilottiyhteiskunta, jossa tietoteknisiä palveluja voidaan kokeilla.

Parhaillaan osaohjelmassa on meneillään useita merkittäviä projekteja: ainutlaatuinen Tampereen Hämeenkadun ja sen pääte- ja kävelykatualueiden verkottaminen langattomaan tiedonsiirtoon perustuvien palvelujen kokeiluille, digi-TV:n käytännöllisyyden selvitystyö, paikannustekniikkaan perustuvien uusien palvelujen luottamuksellinen ja näppärä testiympäristö uusia palveluja kehittäville yrityksille sekä kansainvälisesti ainutlaatuisen, ajoturvallisen autonrenkaan kehitystyö mm. pirkanmaalaisten huippuosaajien tuella.

Hämeenkatu mobiilipalvelujen esittelykaduksi

Suurelle yleisölle mobiilipalveluja kehittävät yritykset ja yhteisöt voivat piakkoin esitellä ja testata uusia palveluja kätevästi todella ainutkertaisen aidossa käyttöympäristössä: Tampereen Hämeenkadulla. Tämän mobiilipalvelujen kokeiluympäristön tekee VTT. Se järjestää ja räätälöi luottamuksellisesti yritysten kanssa erilaajuisia käyttäjä- ja teknologiakokeiluja, ja koehenkilöiden lukumäärä voi olla muutamasta jopa tuhanteen henkilöön.

Hämeenkatu on heinäkuusta alkaen katettu WLAN-verkolla, ja myöhemmin verkkoa täydennetään mm. Bluetooth-tukiasemilla. Suunnitelmien mukaan verkko laajennetaan loppuvuodesta kattamaan myös kirjastotalo Metson, keskustan kävelykatualueita ja Tampereen rautatieaseman.
Finlaysonin alueen liikekeskus Siperia on laaja sisätila, johon myös valmistuu lähiaikoina langaton kokeiluympäristö. Tämän ovat suunnitelleet Elisa Tutkimuskeskus ja VTT, ja myös tämä on RELab-yhteistyöyritysten käytettävissä.

Lisätietoja: VTT Tuotteet ja tuotanto, erikoistutkija Jukka Salmikuukka, puh. 040 578 9533, jukka.salmikuukka@vtt.fi


Digi-TV:n käytännöllisyys selvitetään

RELabiin sisältyen on juuri käynnistynyt digi-TV:stä tehtävä selvitystyö. Siinä tutkitaan digi-TV:n käyttöönottoon liittyviä perusteita; neljällätoista pirkanmaalaisella perheellä on digi-TV-päätelaite kaksi kuukautta koekäytössä. Tutkimuksessa selvitetään digi-TV:n käyttöönotossa ja käytössä mahdollisesti ilmeneviä vaikeuksia, perheenjäsenten mielipiteitä digi-TV:n tarjoamasta lisäsisällöstä, lähetysten kuvan ja äänen laatua sekä erityisesti odotuksia, joiden täytyttyä koekäyttäjät kokisivat mahdollisen vuorovaikutteisen TV:n olevan todellinen lisäarvoja tuova järjestelmä.

RELab on yksi merkittävä mahdollisuus Tampereen kaupungille ja pirkanmaalaisille yrityksille kehittää ja kokeilla aivan uudenlaisia palveluja tarjottavaksi digi-TV:n välityksellä jokaiseen pirkanmaalaiseen kotiin.

Lisätietoja: VTT Tietotekniikka, käytettävyysasiantuntija Kristiina Kantola, puh. 040 736 7699, kristiina.kantola@vtt.fi


Paikannuspalveluille luottamuksellinen kehitysympäristö

Paikannuspalvelut perustuvat navigointiin. RELabiin sisältyen VTT on perustanut yhteistyössä NAVI-verkoston kanssa navigoinnin testijärjestelmän ja VTT myös ylläpitää sitä. Menettelyn avulla paikannukseen liittyvää uutta palvelua kehittävä yritys voi näppärästi ja luottamuksellisesti testata palvelunsa toimintaa; näin palvelua ideoiva yritys voi keskittyä oman palvelutuotteensa kehittämiseen. Tällaisia palveluja voisivat olla tuleva sää matkapuhelimen sijaintipaikalla, lähimmän kukkakaupan osoite, taksin tilaus sijaintipaikkaan tai esimerkiksi etäisyys terveysasemalle.

Paikannuspalvelua testaava yritys saa matkapuhelinoperaattorin tarjoaman standardin mukaisen paikkatiedon tänä vuonna 1.000 euron perusmaksulla. Lisäksi yritys maksaa vain kunkin paikannustestiviestin tietoliikennekustannuksen, noin puoli euroa yhdestä viestistä. VTT huolehtii eri matkapuhelinoperaattorien paikannustekniikoiden sovittamisesta standardiin muotoon. Mobiiliverkkojen paikannus- ja läsnäolotietojen maailmanlaajuista yhteensopivuutta kehittävät erityisesti suurimmat matkapuhelinvalmistajat Nokia, Ericsson ja Motorola.

Lisätietoja: VTT Tuotteet ja tuotanto, tutkija Teppo Kivento, puh. 040 734 4592, teppo.kivento@vtt.fi


Tulevaisuuden renkaasta ajoturvallisuutta


Keliolosuhteita ja omaa tilaansa havainnoiva tulevaisuuden autonrengas on uusi, merkittävä mahdollisuus vähentää liikenneonnettomuuksia. Uudesta renkaasta tulee eniten hyötyä autojen ajoneuvonhallintajärjestelmille; niiden toiminnoissa on vielä kehittämisen varaa.

Suomalainen rengas- ja anturiosaaminen ovat osaltaan johtaneet maaliskuussa aloitettuun EU-rahoitteeseen hankkeeseen: kansainvälisesti upouuden autonrenkaan kehitystyöhön. VTT koordinoi hankkeen, ja siinä ovat mukana Nokian Renkaat, Pirelli, DaimlerChrysler, TKK ja mm. italialainen Magneti Marelli. Renkaan sisälle kehitetään anturijärjestelmä, jonka tunnistamia tietoja luetaan langattomasti. Antureista saatavia tietoja käytetään ohjaamaan ajonhallintajärjestelmiä (jarrut, jousitus, ajonvakautus), varoittamaan kuljettajaa (rengaspaine, kitka, tienpinnan kunto, liika tilannenopeus) ja välittämään tietoa moniin taustajärjestelmiin (tieviranomaisille, rengasvalmistajille, ammattiliikenteessä kuljetusyhtiölle).

Lisätietoja: VTT Tuotteet ja tuotanto, erikoistutkija Tapani Mäkinen, puh. 040 511 6187, tapani.makinen@vtt.fi


Edellämainittua neljää eTampere-hankkeen Palveluautomaation kehityskeskus RELab -osaohjelman (Research and Evaluation Laboratory) puitteissa käynnistettyä projektia esitellään tiistaina 23.4.2002 Tampereella.

Lisätietoja koko eTampereen RELab-osaohjelmasta: VTT Tuotteet ja tuotanto, RELab-ohjelmajohtaja Pasi Viitanen, Puh. 020 722 3607, pasi.viitanen@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2002

VTT