VTT Uutta | Uutiset 2002

15.5. VTT kehitti puheohjattavan kannettavan päätelaitteen


Puheohjattu päätelaite tarjoaa paikkaherkkiä palveluja ilman puhelinmaksuja

VTT on kehittänyt kannettavan puheohjatun päätelaitteen, joka tarjoaa paikasta riippuvia palveluja ilman puhelinmaksuja.

VTT:n kehittämässä päätelaitteen prototyypissä yhdistyvät hands free -toiminnan mahdollistava puheohjaus ja automaattiseen tarkkaan paikannukseen ja langattomaan verkkoon perustuva, käyttäjää auttava ennakoiva toiminta.

Paikkatiedon ja intranet-yhteyden lisäksi laitteen uusia ominaisuuksia on puhesignaalin edistyksellinen käyttö. Muun muassa käyttäjätunnus on korvattu puhujan ääneen perustuvalla varmenteella ja keskeiset komennot voidaan antaa puhumalla. Tämä on hyödyllistä tilanteessa, jossa käyttäjä joutuu esimerkiksi pitelemään työkaluja tai käyttämään suojakäsineitä eikä näin voi näppäillä käyttöliittymää. Esimerkiksi huoltomiehen käytössä laite voi tarjota tiettyyn koneeseen tai huoneeseen liittyvät tiedot (säätöarvot, hälytykset, edellisen tarkistuksen ajankohdan jne.) automaattisesti kohteeseen liittyvän intranet-sivun avulla. Käyttäjä voi myös syöttää ja täydentää kohteen tietoja vastaavasti tietokantaan. Intranet-yhteys mahdollistaa myös sähköpostin, www-selailun ja jopa voice over Internet -puhelut.

Laitteita voivat hyödyntää esimerkiksi teollisuuden huolto- ja varastomiehet, talonmiehet, laitossiivoojat ja myös hoitokotien työntekijät. WLAN-verkkojen yleistyminen ja intranet- ja Internet-pohjaiset palvelut avaavat ensin sovelluksia yritysten sisäiseen käyttöön, mutta myös kuluttajasovelluksia voidaan odottaa, tarjoaahan tällainen laite todellisen mobiilin Internetin muutamilla hyödyllisillä lisämausteilla ilman puhelinmaksuja.

WLAN-pohjaisten verkkojen yleistyminen, tehokkaat kämmenkokoiset PDA:t ja puhesignaalin käsittelytekniikan kehittyminen ovat tehneet tämänkaltaiset ratkaisut mahdollisiksi ja ajankohtaisiksi. Laite on rakennettu ns. PDA-tietokoneen pohjalle ja se käyttää yleistyvää WLAN-verkkoa kahdella tavalla: WLAN-verkon kautta päästään langattomasti ja ilman operaattorikuluja kohteen sisäiseen intranet-verkkoon, ja WLAN-tukiasemien signaalivoimakkuuksia mittaamalla päätelaitteen paikka voidaan määrittää noin 1,5 metrin tarkkuudella. Tämä mahdollistaa tiettyyn paikkaan - esimerkiksi huoneeseen tai laitteeseen - liittyvien tietojen tarjoamisen käyttäjälle aktiivisesti, paikkatiedon perusteella.

Lisätietoja:
VTT Elektroniikka
Tutkimusprofessori Heikki Ailisto
Puh. 020 722 2111
heikki.ailisto@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2002

VTT