VTT Uutta | Uutiset 2002

13.8. Hirsitalot EU:n tuotehyväksynnän piiriin


Tuotehyväksynnät VTT:ltä

EU julkaisi kesällä hirsitalojen tuotehyväksyntäohjeen. Ohjeen mukaisen hyväksynnän voi saada kaikille hirsitaloille, jotka myydään valmistajan rakennusjärjestelmän mukaisina. Hyväksyntä on hirsitalojen CE-merkinnän edellytys. Suomessa rakennustuotteiden tuotehyväksynnät myöntää VTT.

CE-merkintä on valmistajan vakuutus viranomaisille, maahantuojille ja myyjille siitä, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan Unionin vaatimukset. Rakennustuotteiden CE-merkintä voi perustua joko tuotestandardiin tai Eurooppalaiseen tekniseen hyväksyntään ETA:an. Valmistalojen CE-merkintä perustuu ETA:an. Suomessa ETA-hyväksyntää hoitaa VTT Rakennus ja yhdyskuntatekniikka.

Rakennustuotteiden CE-merkintä on pakollinen useimmissa EU-maissa. Rakennustuotteiden valmistajien pitää siirtymäajan kuluessa hankkia ETA-hyväksyntä merkinnän perusteeksi. Valmistaja hyötyy merkinnästä siten, että siinä ilmoitettuja tuotteen ominaisuuksia ei saa vaatia uudelleen testattaviksi tai osoitettaviksi.

CE-merkintä on Suomessakin keskeinen menettely tuotteiden kelpoisuuden osoittamisessa vaikkakaan ei ehdoton vaatimus. Erityisesti liimattuja tuotteita, kuten lamellihirsiä, käytettäessä on kuitenkin aina syytä varmistua, että ulkopuolinen taho valvoo tuotteita.

Viranomaiset hyväksyvät kaikissa EU-maissa CE-merkinnän tuotteiden kelpoisuuden osoittamiseksi, jos tuotteen ominaisuudet vastaavat kansallisesti asetettua toimivuustasoa. Joka maassa on siksi tiedettävä kohdekohtaisesti esimerkiksi kuormien suuruus ja energiatekniset vaatimukset.

EU:n puurunkorakenteisten valmistalojen hyväksyntäohje valmistui jo kesällä 2001.

Lisätietoja:

VTT Rakennus ja yhdyskuntatekniikka
Erikoistutkija Kirsti Riipola, puh. 020 722 5498
Ryhmäpäällikkö Heli Koukkari, puh. 020 722 6816
Tutkimuspäällikkö Liisa Rautiainen 020 722 4920
Sähköpostit etunimi.sukunimi@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2002

VTT