VTT Uutta | Uutiset 2002

22.8. Virtuaaliympäristön avulla pystytään nopeuttamaan yritysten tuotekehitystä


VTT:n tutkija kehitti väitöstyössään rakennusten ilmanvaihdon ja lämpöteknisen käyttäytymisen laskennallisia malleja

tuomaala220802.jpg (10923 bytes)Rakennusten ilmanvaihdon ja lämmönsiirron laskemiseksi kehitettyjen mallien avulla saadaan aiempaa realistisempia ja luotettavampia arvioita rakenteiden ja talotekniikkalaitteiden käyttäytymisestä tutkimuksen ja tuotekehityksen tueksi.

"Näitä menetelmiä voi soveltaa esimerkiksi tulisijojen ja rakenteiden pintalämpötilojen laskennassa. Laskennalla voidaan arvioida tuotteiden tiettyjä omainaisuuksia virtuaaliympäristössä jo ennen kuin yhtään prototyyppiä on valmistettu", VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan erikoistutkija Pekka Tuomaala kertoo.

Tuomaalan väitöskirja Implementation and Evaluation of Air Flow and Heat Transfer Routines for Building Simulation Tools tarkastetaan perjantaina 23. elokuuta klo 12.00 Teknillisessä korkeakoulussa.

Väitöskirjassa on tutkittu rakennusten ilmanvaihtoon ja lämpötekniseen käyttäytymiseen liittyviä laskennallisia malleja. Tuomaalan mukaan laskentamallien avulla yritykset pystyvät nopeuttamaan tuotekehityshankkeitaan, koska sopivia rakenteita ja teknisiä ratkaisuja voidaan etsiä virtuaaliympäristössä. Tuomaala uskoo, että laskentamalleille löytyy käyttäjä myös viranomaistaholta. "Rakennusten energiatehokkuus -direktiivi on juuri valmisteilla, ja laskentamenetelmiä voidaan hyödyntää viranomaismääräysten kehitystyössä", hän sanoo.

Väitöstyö on tehty Teknillisen korkeakoulun Sovelletun termodynamiikan laboratoriossa sekä VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikassa.

Lisätietoja: Pekka Tuomaala, Puh. 040 720 1724, pekka.tuomaala@vtt.fi

Korkearesoluutiokuva (CMYK)

Kuvateksti: Rakennusten laskennallisilla malleilla voi arvioida rakennusten lämpöpinta-aloja lämpökameran tavoin, mutta täysin virtuaaliympäristössä.


Uutta | Uutiset 2002

VTT