VTT Uutta | Uutiset 2002

30.8. VTT:n teknologialla huippunopeus langattomaan tiedonsiirtoon


VTT:ssä on kehitetty nopea ja joustava radiomodeemi sisätiloissa toimivien langattomien tietoliikenneverkkojen toteutukseen. Modeemin suorituskyky on noin 20-200-kertainen nykyisiin vastaaviin kaupallisiin (vrt. WLAN, Bluetooth) teknologioihin verrattuna. Jos vertailukohtana käytetään GSM- ja UMTS-tekniikkaa, uusi modeemi on edellistä 5000 kertaa ja jälkimmäistä 100 kertaa nopeampi.

Modeemeilla voi rakentaa kodin tai toimiston langattoman tietoverkon ja siirtää entistä nopeammin erityyppistä multimediaa - kuten videota, musiikkia, tekstiä, dataa - verkon eri laitteiden, esim. videokameroiden, TV:iden, PC:iden, Internet-liitynnän, välillä. Suuren nopeuden ansiosta käyttäjän on mahdollista ladata esim. parin tunnin videoelokuva Internet-liitynnästään päätelaitteeseensa muutamassa minuutissa, kun kaupallisella WLAN-teknologialla vastaavaan operaatioon kuluisi aikaa noin tunti. Myös verkon laitteiden liikkuminen sisätiloissa on mahdollista ilman tiedonsiirron laadun heikkenemistä.

Perinteisesti tiedonsiirron nopeus ja laatu on huomattavasti korkeampaa langallisella yhteysvälillä. VTT:n kehittämän uuden radiomodeemin (nopeus 200 Mbit/s) avulla suorituskykyerot langallisen ja langattoman yhteyden välillä kaventuvat. Kehitetty 17 GHz:n keskitaajuutta hyödyntävä radiomodeemi mahdollistaa nopeammat ja joustavammat yhteydet. Radiomodeemi pystyy myös sovittamaan toimintatapansa käyttäjien kunkin hetkiseen tiedonsiirtotarpeeseen ja tiedonsiirtoympäristön ominaisuuksiin siten, että tarvittava tiedonsiirron laatu saavutetaan mahdollisimman pienellä tehon kulutuksella. Lisäksi itse verkon asennus voidaan tehdä nopeammin ja halvemmin rakentamalla ns. etukäteen suunnittelemattomia verkkoja (ad hoc -verkkoja), joissa kukin laite voi kommunikoida minkä tahansa verkon toisen laitteen kanssa ilman perinteisiä etukäteen asennettavia tukiasemia.

VTT:n johtaman yhteistyön tavoitteena on myös uuden teknologian standardointi. Teknologian tuottamisessa on ollut mukana yhdeksän kansainvälistä tutkimustahoa; VTT:n lisäksi yrityksiä ja yliopistoja Espanjasta, Italiasta, Kreikasta, Puolasta ja Saksasta.

Lisätietoja:
VTT Elektroniikka
Ryhmäpäällikkö Kyösti Rautiola
Puh. 020 722 2428, kyosti.rautiola@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2002

VTT