VTT Uutta | Uutiset 2002

6.9. VTT kokeilee mobiilia digitelevisiota Tampereella


Katso suosikkiohjelmasi silloin kun ehdit ja siellä missä haluat

VTT aloittaa ensimmäisenä maailmassa mobiilin digitelevisiokokeilun syksyllä. Kokeilu tehdään Tampereen ydinkeskustassa kuukauden jaksoissa syyskuusta joulukuulle.

Tutkimuksella selvitetään, millaiset tv-ohjelmat soveltuvat parhaiten katsottavaksi pieneltä ruudulta. Sopiiko siihen Formuloiden seuraaminen, uutiset vai lastenohjelmat? Oman lisänsä tekee se, että käyttäjä voi liikkua paikasta toiseen. Mobiilia digitelevisiota voi tulevaisuudessa katsoa niin kotona kuin bussipysäkilläkin. Lisäksi VTT selvittää, miten mobiilin tv:n kautta tarjottavista palveluista saataisiin kannattavaa liiketoimintaa. Mielenkiintoinen tutkimusaihe on myös, miten tällaisesta palvelusta tehdään helppokäyttöinen.

Mobiili-tv on käyttäjälleen hyvin joustava. Tv-ohjelmien katselu ei enää ole kiinni lähetysajasta - tuoreimmat uutiset tai säätiedotukset ovat aina saatavilla. Arkistosta voit hakea ohjelmia silloin kun se sinulle sopii.

Tv:tä voi katsoa muuallakin kuin olohuoneen sohvalla. Tutkimuksessa selvitetään, soveltuuko puiston penkki tai kahvila Kauniiden ja rohkeiden seuraamiseen. Odotusaika tai bussimatka voi mennä mukavammin, jos samalla voit seurata suosikkisarjaasi televisiosta.

Koekäyttäjiksi halutaan henkilöitä, jotka joko asuvat Tampereen keskustassa tai liikkuvat paljon keskustan alueella. VTT:n tätä kokeilua varten rakentama mobiili-tv-palvelu hyödyntää erilaisia tiedonsiirtoverkkoja valitsemalla automaattisesti käyttöönsä niistä edullisimman. Kokeilussa käytettävien tv-vastaanotinten näytöt ovat kooltaan 6 cm x 8 cm ja 13 cm x 17 cm. Pienempi televisio mahtuu taskuun ja isompi pieneen laukkuun.

Mobiilin television lisäpalveluna käyttäjä saa esille monipuolista tietoa ohjelmista: lyhyen esittelyn, tietoja ohjelman henkilöistä, ohjelma-arvosteluja ja hakupalvelun kautta aiheeseen liittyvää muuta tietoa. Hän voi myös antaa omat arvionsa ja kommenttinsa ohjelmista muille tiedoksi.

VTT:n lisäksi tutkimushankkeessa ovat mukana Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikkö. Hanketta rahoittavat Tekesin NETS-ohjelma, VTT, Alma Media, Digita, Elisa Communications, Malibu Telecom, Nokia, Sonera ja Swelcom.

Mobiilin television koekäyttäjäksi voi ilmoittautua internetin avulla sivulla: http://www.vtt.fi/tte/mobtv/kokeilu

Lisätietoja:

VTT Tietotekniikka
erikoistutkija Antti Tammela
puh. 020 722 3349, 040 730 4745
antti.tammela@vtt.fi
www.vtt.fi/tte/mobtv

Ilmoittautumiset koekäyttöön:
VTT Tietotekniikka
tutkimusharjoittelija Katja Rentto
puh. 020 722 3359
katja.rentto@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2002

VTT