VTT Uutta | Uutiset 2002

22.10. VTT:n kehittämällä palvelulla kansainvälistä kauppaa omalla äidinkielellä


Sähköiseen kaupankäyntiin säästöjä ja uusia kansainvälisiä markkinoita

VTT on kehittänyt eurooppalaisten yhteistyökumppaniensa kanssa sähköiseen kaupankäyntiin monikielisen palvelun, jonka ansiosta kuluttajat voivat käydä kauppaa yli kielirajojen omalla äidinkielellään. Yritykset saavuttavat palvelun avulla huomattavia säästöjä - työsäästöjä yli 30 % - sekä uusia kansainvälisiä markkinoita. Järjestelmän prototyyppiä kokeillaan parhaillaan Ranskassa ja Suomessa. Kaupan kohteina ovat vaatteet, junaliput, suomalaisten lomamökkien vuokraus ja ranskalaisten hotellihuoneiden varaus.

Monikielisen sähköisen kaupankäynnin välitysjärjestelmän ansiosta kuluttaja voi tehdä tuotehakuja ja ostoksia suomen, ranskan, englannin ja espanjan kielillä. Käytetty tekniikka on helposti laajennettavissa myös muille kielille. Järjestelmä antaa asiakkaalle mahdollisuuden hakea tietoa erikielisistä tuotetietokannoista omalla äidinkielellään. Hakutulokset näytetään käyttäjän omalle kielelle automaattisesti käännettyinä.

VTT on kehittänyt projektissa postimyyntiyrityksiä ja palvelun tarjoajia varten monikielisten tuotetietojen toimitustyökalun, joka mm. kääntää tuotetietoja suomen kieleltä ranskaksi ja englanniksi sekä ranskan kieleltä englanniksi ja suomeksi. Suomessa ohjelmaa on testannut Ellos Postimyynti Oy. Testeissä on mm. todettu työkalun uusien ominaisuuksien soveltuvan hyvin tarkoitukseensa. Monikielisyyden lisäksi erityisen hyödylliseksi havaittiin hakutoimintoihin liittyvät päättelyt esim. vaatteiden värisävyihin ja materiaaliyhdistelmiin liittyen.

Jo lyhyessä ajassa on käännöstyössä voitu saavuttaa yli 30 %:n säästöt. Tämän lisäksi työprosessi nopeutuu. Mikäli työkalun "write once, publish many"-ominaisuutta hyödynnettäisiin täysimääräisesti usean kielen tuotetietojen samanaikaiseen ylläpitoon, säästöt kasvaisivat todennäköisesti yli 50 %:n.

Hankkeen lopputuloksia voivat hyödyntää eurooppalaiset verkkokaupat, jotka pyrkivät kielirajojen yli uusille markkinoille. Projektin yhteistyökumppaneista Ellos Postimyynti Oy sekä Ranskan valtion rautatiet (SNCF) ja France Télécom suunnittelevatkin kehitetyn teknologian ottamista käyttöön omassa liiketoiminnassaan. Multilingual Knowledge Based European Electronic Marketplace (MKBEEM) -projekti päättyy marraskuun lopussa ja sen kokonaisbudjetti on 4,9 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

VTT Tietotekniikka
Ryhmäpäällikkö Aarno Lehtola
Puh. 020 722 6032, 050 323 4799
aarno.lehtola@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2002

VTT