VTT Uutta | Uutiset 2002

7.11. Kansainvälinen läpimurto VTT:n kehittämälle viemäriputkien vaurioiden mittausohjelmistolle


Uusi eurooppalainen seuraavan sukupolven digitaalinen viemäriputkien mittaus- ja analysointijärjestelmä tarjoaa ylivoimaiset edellytykset suomalaiselle pk-yritys- ja vientitoiminnalle. Järjestelmän ytimen muodostavat VTT:n kuvatulkintaohjelmisto, japanilainen huipputarkka viemäriskanneri ja itävaltalainen vaunu, jolla skanneria liikutetaan putkistossa. Helsinki on ottanut järjestelmän käyttöönsä tietojenkeruussa ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa ja on hyvin tyytyväinen kokemuksiinsa. Ohjelmisto otetaan ensi vuoden alusta käyttöön myös muualla Euroopassa sekä USA:ssa ja Japanissa.

Uudessa järjestelmässä on ainutlaatuista sen digitaalisuus, millimetritarkkuus, kuntotietojen mitattavuus, nopeus, helppo operoitavuus, tulosten tulkinnan riippumattomuus tulkitsijasta, CEN-standardin hyödyntäminen ja tietojen helppo siirrettävyys muihin tietojärjestelmiin. Järjestelmä skannaa digitaalisesti putken millimetri millimetriltä ja tekee mahdolliseksi vaurioiden mittaamisen ja eri aikoina tehtyjen mittauksien vertailun sekä putkiston kunnon kehityksen seurannan. Tämä säästää aikaa ja verkostojen ylläpitokustannuksia.

Nykyisissä järjestelmissä kuntotietojen keruu on hidasta, niitä voidaan vain visuaalisesti tarkastella videokuvasta, tulkinta riippuu tulkitsijan taidoista ja videonauhoja on erittäin hankala yhdistää muihin tietojärjestelmiin. Myöskin eri ajankohtien tietoja on vaikea verrata.

Uudella VTT:n kehittämällä kunnonmittausohjelmistolla koko viemäriverkoston kunto voidaan mitata säännöllisen aikataulun mukaisesti noin 10 vuoden välein. Näin viemäriverkoston palvelutasosta voidaan huolehtia entistä paremmin ja ympäristöä likaavia vuotoja voidaan vähentää. Viemäriverkostosta tulee turvallisempi ja siinä on nykyistä pienempi riski hallitsemattomiin ylivuotoihin ja putkien katkeamisiin, jotka nykyisin kiusaavat asukkaita monissa maissa. Myös teollisuusyritysten käyttövarmuus lisääntyy, kun niiden laitosviemäriverkostoissa voidaan siirtyä samanlaiseen kuntopohjaiseen ylläpitoon kuin tehdaskoneissakin eikä enää tarvitse pelätä ylimääräisiä viemäreistä johtuvia seisokkeja.

Järjestelmän kehitysversioilla on tehty koemittauksia Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Venäjällä, Virossa ja Latviassa. Uuden skannerin ensimmäinen kappale saatiin Suomeen lokakuun toisella viikolla. Ensimmäiset mittaukset sillä tehtiin Helsingin Käpylän testilinjalla. Helsingissä uudella tekniikalla on kerätty tiedot tähän mennessä noin kahdeksasta kilometristä viemäriverkostoa mm. koko Kulosaaren alueelta.

VTT:n uusi viemäriverkoston vaurioiden mittaus- ja tulkintaohjelmisto on lähdössä ensi vuoden alussa Euroopan, USA:n ja Japanin markkinoille. Uusia työpaikkoja on jo syntynyt VTT:n yhteistyökumppanina hankkeessa mukana olleessa pk-yrityksessä, Painehuuhtelu Oy PTV:ssä, ja se on käynnistämässä uuden DigiSewer TM -viemäriverkoston kuntomittausjärjestelmän vientiä Eurooppaan ja Japaniin. USA:n myynnin hoitaa hankkeessa mukana ollut amerikkalaisyritys.

Lisätietoja:

VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
Erikoistutkija Hannu Maula
Puh. 020 722 6279, 040 575 9879
hannu.maula@vtt.fi

Uutta | Uutiset 2002

VTT