Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC / WG3 - Ilmastonmuutoksen hillintä

IPCC:n osaraportin julkistaminen

IPCC julkistaa perjantaina 4.5.2007 ilmastonmuutoksen hillintää tarkastelevan osaraportin


Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n neljännen arviointiraportin kolmannen osan yhteenveto julkaistaan Bangkokissa perjantaina 4.5.2007. Raportti kokoaa yhteen viimeisimmän tieteellisen tiedon ilmastonmuutoksen hillinnästä. Raporttia on ollut laatimassa useita satoja kirjoittajia eri maista. Suomesta on ollut kolme kirjoittajaa eri aihealueilta:


  • energiantuotanto: asiakaspäällikkö, johtava tutkija Seppo Vuori VTT:ltä
  • jätehuolto: tilastopäällikkö Riitta Pipatti Tilastokeskuksesta
  • metsätalous: professori Timo Karjalainen Metsäntutkimuslaitoksesta (Metla)

Raportissa tarkastellaan ilmastonmuutoksen hillinnän vaihtoehtoja. Hillinnän keinoja käsitellään tarkemmin sekä sektorikohtaisesti että maantieteellisesti kuin aiemmissa arviointiraporteissa. Tämän uuden IPCC:n osaraportin myötä tieto ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuksista ja ohjaustoimista on huomattavasti lisääntynyt.


Kolmannen osan yhteenveto-osa julkistetaan Bangkokissa perjantaina 4.5. aamulla klo 9.00 Suomen aikaa. Suomenkielinen tiedote ja tiivistelmä julkaistaan näillä verkkosivuilla samana päivänä. VTT järjestää medialle tiedotustilaisuuden 4.5. klo 10-11. VTT järjestää myös osaraporttia esittelevän seminaarin maanantaina 21.5. klo 12–16 Espoossa (Dipoli, Otaniemi). Seminaarissa on raporttia esittelemässä suomalaisia kirjoittajia sekä ilmastonmuutoksen hillinnän asiantuntijoita. Ilmoittautuminen tapahtuu em. verkkosivujen kautta.


IPCC:n raportti koostuu kaikkiaan kolmesta osasta ja kaikki osaraportit ovat valmiina toukokuussa. Ilmatieteen laitos koordinoi helmikuussa valmistuneen ilmastotieteellisen osan Suomen kommentointia ja vastasi sen yhteenvedon julkistamisesta. Toisen osaraportin kommentointia ja yhteenvedon julkistamista koordinoi Suomen ympäristökeskus SYKE. Kolmas, toukokuussa valmistuva osaraportti keskittyy ilmastonmuutoksen hillintään, ja sen kommentoinnista ja yhteenvedon julkaisusta huolehtii VTT.


Bangkokiin kokoontuu vappuviikolla yli sadan maan delegaatiot viimeistelemään arviointiraportin yhteenvetoa päättäjille. Suomen IPCC -delegaatioon kuuluvat ympäristöministeriöstä Jaakko Ojala, Ilmatieteen laitokselta Raino Heino, Turun kauppakorkeakoulusta Jyrki Luukkanen ja VTT:ltä Ilkka Savolainen ja Johanna Kirkinen.


Lopulliset osaraportit hyväksytään Bangkokissa IPCC:n yleiskokouksessa 4.5. Neljännen arviointiraportin yhteenvetoraportti (Synthesis Report) hyväksytään IPCC:n yleiskokouksessa 12.–16.11.2007 Espanjassa.


WG3-raportin yhteenvedot >>Lisätietoja

Ilkka Savolainen
Tutkimusprofessori
020 722 5062
ilkka.savolainen@vtt.fi


Sanna Syri
Teknologiapäällikkö
020 722 5065
sanna.syri@vtt.fi


Johanna Kirkinen
Tutkija
020 722 5082
johanna.kirkinen@vtt.fi