Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Allergiaan kehitteillä rokote

VTT Ventures Oy on ollut käynnistämässä uuden sukupolven allergiarokotteita kehittävää spin-off-yritystä, Desentum Oy:tä yhdessä perustajatiimin kanssa. Yrityksen liiketoiminta perustuu VTT:n patentoimaan teknologiaan. Rokotteiden markkinoille saamisen edellytyksenä on vielä vuosia kestävä tutkimustyö, testaus ja viranomaiskäsittely.

VTT:n patentit perustuvat allergeenin eli allergiaa aiheuttavan proteiinin rakenteen muuttamiseen geenitekniikan avulla siten, että se aiheuttaa alkuperäistä allergeenia vähemmän allergiaoireita, mutta toimii silti siedätyshoitona.

Desentum Oy:n pyrkimyksenä on alkuvaiheessa kehittää 20–25 uuden hypoallergeenin tuotelinjasto, jotka voisivat toimia rokotteena tärkeimpiä allergiaa aiheuttavia allergeeneja kohtaan. Tällaisia allergeeneja ovat esim. koivun, heinien, pujon yms. kasvien siitepölyt, kotieläimistä peräisin olevat allergeenit sekä ruoka-aineallergioihin (kalat, pähkinät, omena, selleri) yhdistetyt proteiinit.

Allergeenirokotteen kehitystyön taustalla on VTT:n, Itä-Suomen yliopiston ja HYKS Iho- ja allergiasairaalan yhteistyöprojektissa viisi vuotta sitten tehty tieteellinen läpimurto. Tutkijat määrittivät, miten allergeeni ja IgE-luokan vasta-aine sitoutuvat toisiinsa. He näyttivät ensimmäisenä sidoksen tarkan 3D-rakenteen, joka osoittautui erilaiseksi kuin tutkijat maailmalla ovat aiemmin olettaneet. Tähän tarkkaan rakenteeseen perustuen on tehty kaksi merkittävää havaintoa allergeenien yleisistä rakenteellisista ominaisuuksista, jotka mahdollistavat rokotteiden kehittämisen allergioiden tehokkaampiin ja turvallisempiin siedätyshoitoihin.

Tutkijoiden tavoitteena on, että rokotehoito voi perustua suun kautta otettaviin tabletteihin. Ensimmäiset tuotteet pyritään saamaan kliiniseen testaukseen seuraavan kolmen vuoden kuluessa.

Koska allergiat ja vaikeat allergiset reaktiot ovat lisääntyneet, niiden on arvioitu kuuluvan teollistuneissa maissa viiden eniten kustannuksia aiheuttavan sairausryhmän joukkoon. Suomalaisista jopa yli 20 % kärsii tyypin I allergioista, joissa herkistäjänä toimii ympäristöstä saatu allergeeni.

Yksistään Yhdysvalloissa allergialääkemarkkinoiden arvioidaan yltävän yli 15 miljardiin dollariin vuoteen 2015 mennessä. Uusien allergiarokotteiden markkinoiksi on 2010 arvioitu noin 700 miljoonaa dollaria.


Lisätietoja

Antti Sinisalo
Toimitusjohtaja, VTT Ventures Oy
040 524 8751

Lisätietoja

Antti Sinisalo
Toimitusjohtaja, VTT Ventures Oy
040 524 8751