Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Bioaktiivisuus luo uusia mahdollisuuksia paperille

Valokuva bioaktiivisesta paperista

VTT on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan painaa paperille esimerkiksi terveyteen, hyvinvointiin ja ympäristöön liittyviä helppokäyttöisiä testejä.

Perinteisellä painotekniikalla toteutettava menetelmä on testattu ja todettu toimivaksi. Esimerkkinä on hemoglobiinitesti, jonka VTT on painanut kehittämälleen paperille.

Testi valmistetaan painamalla paperiin vasta-aineita, jotka reagoivat paperille laitettavaan näytenesteeseen ja ilmaisevat onko näytteessä hemoglobiinia. Testin tulos on luettavissa paperilta esimerkiksi viivana, joka näytteestä riippuen joko näkyy tai ei näy – samalla tavoin kuin kuluttajille tutuissa raskaustesteissä.

Testiä voidaan muokata eri tarkoituksiin vaihtamalla paperiin painettava tunnistava bioaktiivinen aine toiseen. Tätä massatuotantoon hyvin soveltuvaa teknologiaa voidaan soveltaa esimerkiksi terveyteen, hyvinvointiin ja ympäristöön liittyvässä pikadiagnostiikassa.

Paperi taipuu moneksi

VTT:n kehittämä paperi mahdollistaa helpon, nopean ja kustannustehokkaan tavan tehdä havaintoja esimerkiksi omasta terveydentilasta tai selvittää ei-toivottujen ainesosien olemassaolo. Sopiva käytännön mittauskohde voi terveydentilan seurannan lisäksi olla vaikkapa mökkikaivon veden tutkiminen bakteerien varalta.

Saman teknologian avulla voidaan myös tuoda lisäominaisuuksia pakkauksiin tai etiketteihin, sekä ratkaista tuotteen aitouteen ja varmentamiseen liittyviä haasteita. Itse testiin voidaan myös painaa erilaista lisätietoa, kuten opastavia kuvia tai testin käyttöohjeet. Paperi on biohajoavana luonnonmateriaalina myös ympäristöystävällinen keino korvata erilaisia muovisia testejä.

VTT haluaa kehittää bioaktiivista paperia edelleen yhteistyössä yritysten kanssa. Lue aiheesta lisää osoitteesta http://www.foresttech.fi/ ja ota yhteyttä!

Lue lisää Bioaktiivisesta paperista Printed Intelligence -vuosikertomuksesta


Lisätietoja

Tomi Erho
Erikoistutkija, Tiimipäällikkö
+358 20 722 7026

Lisätietoja

Tomi Erho
Erikoistutkija, Tiimipäällikkö
+358 20 722 7026