Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Miniatyrisoituja ajastinpiirejä tietoliikennesovelluksiin

Nykyaikaisessa tietoliikennetekniikassa, mm. matka­puhelimissa, käytetään erilaisia ajastinpiirejä. VTT kehittää EU:n Go4Time-hankkeessa tietoliikenne­sovelluksiin piipohjaisia mikromekaanisia resonaattoreita, jotka parantavat teollisuuden kilpailukykyä ajastin­markkinoilla.

EU:n Go4Time-projektissa kehitetään uusia, nykyistä pienempiä kellomoduuleja tietoliikennesovellutuksiin. Hankkeessa integroidaan useita mikromekaanisia resonaattoreita sekä niiden ohjauselektroniikkaa.

Tavoitteena on pakata integroidut piirit ja MEMS-resonaattorit samaan koteloon. Näin voidaan valmistaa erittäin pienikokoinen, lämpötilakompensoitu ja alhaisen sähkönkulutuksen omaava, säädettävissä oleva ajastinyksikkö, jota voidaan käyttää referenssitaajuuden määritykseen telekommunikaation sovellutuksissa.

Kehitteillä oleva ajastinyksikkö on kooltaan noin 25 % nykyisin käytettävien kvartsipohjaisten kellomoduulien tilavuudesta. Kellomoduuleja käytetään esimerkiksi Bluetooth- ja GSM-tekniikoiden yhteydessä matkapuhelimissa.

Projekti parantaa eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä kolmen miljardin euron arvoisilla ajastinmarkkinoilla. Pienempi koko ja sähkönkulutus edistävät pyrkimystä siirtyä vihreään elektroniikkaan.

VTT:n lisäksi EU:n rahoittamassa kolmevuotisessa yhteiseurooppalaisessa Go4Time-projektissa on mukana neljä muuta eurooppalaista tutkimusinstituuttia: CSEM (Sveitsi), Fraunhofer Institut (Saksa), Politecnico di Milano (Italia), ja Delft University of Technology (Hollanti). Projektiin osallistuu myös yrityspartnereina ST Microelectronics (Italia) ja Micro Crystal (Sveitsi).

Ajastinpiirien tuotekehityksen lisäksi VTT tarjoaa räätälöityjä mikro- ja nanoelektroniikan valmistuspalveluita VTT Memsfab Oy:n kautta.

Kehitetty prototyyppi on helppo siirtää tuotantoon VTT Memfabs Oy:ssä, koska yhtiö käyttää samaa laitekantaa kuin VTT:kin eikä teknologian siirtoa toiseen tehtaaseen tarvita. Vasta kun tuote on päässyt menestyksellisesti markkinoille ja tuotantomäärät yltävät tuhansiin piikiekkoihin (miljooniin siruihin), voi teknologiansiirto suurempaan tehtaaseen tulla ajankohtaiseksi.


Lisätietoja

Tommi Suni
Erikoistutkija
020 722 6696

Lisätietoja

Tommi Suni
Erikoistutkija
020 722 6696