Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Kasviperäisten raaka-aineiden kehittäminen elintarvikesovelluksiin

Tarjoamme kustannustehokkaita teknologioita terveellisten ja maukkaiden elintarvikkeiden tuotantoon.

Meillä on yli 30 vuoden kokemus kasviperäisistä raaka-aineista, niiden kemiallisesta koostumuksesta sekä arvokkaiden komponenttien rikastamisesta.

VTT:n teknologioiden avulla asiakkaamme voivat hyödyntää nykyisten prosessien sivuvirtoja. Esimerkiksi yleensä rehuksi päätyvää vehnälesettä voidaan käyttää leivonta- ja ekstruusiosovelluksissa.

Olemme erikoistuneet kuivafraktiointimenetelmiin, jotka perustuvat jauhatus- ja ilmaluokitusteknologioihin. Nämä mahdollistavat perinteisiin märkäprosesseihin nähden selkeät kustannussäästöt, sillä prosessissa ei tarvitse lisätä vettä eikä haihduttaa sitä pois.

Kuivafraktioinnilla saadaan beeta-glukaani ja proteiini tehokkaasti talteen

Olemme kehittäneet teknologioita erilaisten viljakomponenttien, kuten kauran beeta-glukaanin ja proteiinin rikastamiseksi eri jakeisiin. Meillä on myös yli 20 vuoden kokemus marjojen antioksidanteista sekä mikrobien kasvua estävistä yhdisteistä.

Keskitymme erityisesti siihen, että yhdistämme mekaanisuuteen ja lämpöön perustuvia prosesseja uudentyyppisiin teknologioihin. Näistä oleellisin esimerkki on ekstruuderin käyttö bioreaktorina muun muassa vehnä-, ruis- tai kauraleseen ravintokuidun muokkaamisessa. Muokkaamisen avulla ominaisuudet saadaan elintarviketuotteissa paremmin hyödynnettävään muotoon.

Uutena mahdollisuutena ultrahienojauhatus

VTT tekee myös tiivistä yhteistyötä mylly- ja ilmaluokitinvalmistajan Hosokawa Alpine AG:een sekä ultrahienoon jauhatusteknologiaan erikoistuneen Masuko Sangyo Co Ltd:een kanssa. Asiantuntijamme näkevät ultrahienojauhatuksessa runsaasti uusia sovellusmahdollisuuksia. Muokkaamme raaka-aineita jauhatuksen, ilmaluokituksen, ekstruusion sekä leijupeti-, pakkas- ja spray-kuivauksen avulla.

Olemme HealthGrain Forum ry:n jäsen, minkä puheenjohtajana toimii VTT:n akatemiaprofessori Kaisa Poutanen.


Lisätietoja

Juhani Sibakov
Tutkija
020 722 4080

Mirja Mokkila
Tutkimustiimin päällikkö
020 722 4490