Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Uusien energiateknologioiden materiaalit

Tähtäämme nollapäästöihin, jätteiden vähentämiseen sekä tehokkaaseen energiatuotantoon, jossa korkea reaktoriturvallisuus on kaiken ydin.

Kansainvälisten hiilidioksidipäästöjen vähentämissopimusten mukaisesti, VTT:n tavoitteena on kehittää uudenlaisia reaktoreita. Reaktoreiden suunnitteluun liittyvä tutkimuksemme kouluttaa tulevaisuuden terävintä ydinvoimala-asiantuntijoiden kärkeä.

Esimerkkinä uusien reaktoriteknologioiden tutkimuksesta on Ranskaan rakennettava Jules Horowitz -tutkimusreaktori (JHR). Reaktorissa voidaan tutkia uusien materiaalien ja polttoainekonseptien soveltuvuutta reaktorikäyttöön sekä simuloida niiden käyttäytymistä sekä reaktorin normaaleissa että poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Materiaalit voidaan testata vaikka ydinreaktorin sydämessä

Vahvuutenamme on uusien materiaalivaihtoehtojen testaaminen vaativissa käyttöolosuhteissa. Siitä esimerkkinä on tutkimus ”MEchanical LOading Device for Irradiation Experiments” (MELODIE), missä mittasimme materiaalin lujuutta ydinreaktorin sydämessä ja säteilyn alaisena. Kehitämme myös täysin uudenlaisia testauslaitteistoja, joilla voidaan selvittää materiaalien soveltuvuutta esimerkiksi fuusio- tai neljännen sukupolven (GENIV) reaktoreiden tarpeisiin.

VTT rakentaa suomalaista tietotaitoa tulevaisuuden ydinvoimateknologioista osallistumalla kansallisiin ja kansainvälisiin verkostoihin sekä koordinoimalla suuria tutkimusohjelmia, kuten Euratom-projekteja.

Toimimme aktiivisesti muun muassa Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA:n) sekä Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD:n) alaisissa tutkimusverkostoissa. VTT on mukana myös eurooppalaisessa Nuclear generation II & III Association -yhteistyöjärjestössä (NUGENIA:ssa).


Lisätietoja

Seppo Tähtinen
Johtava tutkija
050 354 9037

Petri Kinnunen
Johtava tutkija, tutkimuspäällikkö
050 527 0647

Sami Penttilä
Tutkija
040 595 0338

Lisätietoja

Seppo Tähtinen
Johtava tutkija
050 354 9037

Petri Kinnunen
Johtava tutkija, tutkimuspäällikkö
050 527 0647

Sami Penttilä
Tutkija
040 595 0338