Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Biokomposiitit

Luonnonmateriaalit soveltuvat erinomaisesti biomuovien lujittamiseen, sillä ne sopivat hyvin yhteen, rakenne säilyy täysin uusiutuvana sekä lopputuotteilla on erinomainen kierrätettävyys.

Yli sata VTT:n asiantuntijaa osallistuu teollisuuden tarpeisiin tarkoitettujen biomassapohjaisten materiaaliratkaisujen kehittämiseen. Voimme pienentää asiakkaidemme kustannuksia ja ekologista jalanjälkeä laajamittaisemmalla tuotannolla sekä hyödyntämällä jäteainesta ja ruokatuotannon kanssa kilpailemattomia materiaaleja.

Olemme kehittäneet Puustellille täysin uudenlaisen, kosteuden kestoltaan erinomaisen materiaalin, joka on lähes kolmanneksen kevyempi kuin lastulevy – mutta silti merkittävästi lujempi. Uusi materiaali pienentää huonekalutuotannon hiilijalanjälkeä lähes 50 prosenttia.

”VTT:llä oli merkittävä rooli uuden ympäristöystävällisen keittiökonseptimme luomisessa”, toteaa Puustelli Groupin toimitusjohtaja Jussi Aine. ”Tutkimustulosten perusteella valitsimme uuteen Puustelli Miinus -keittiökonseptiimme parhaiten soveltuvan materiaalin. Emme olisi saavuttaneet hankkeessa nykyistä läpimurtoa ilman VTT:n asiantuntemusta.”

Olipa kyseessä sitten lujitettu tai luonnonkuitu – huolella suunniteltu prosessi on menestyksen salaisuus

Yleensä prosessi lähtee liikkeelle raaka-aineiden valinnasta suunnittelu- ja mallinnusvaihetta varten. Näiden vaiheiden jälkeen tulevalle tuotteelle tehdään kattava elinkaarianalyysi, ja lopputuloksena asiakkaalle syntyy tehokkaasti toimiva tuote. Lisäksi asiakkaan pyynnöstä voimme myös tehostaa tuotantoprosessia sekä räätälöidä tuotannossa tarvittavia laitteita.

Kuitujen käsittely ja muokkaaminen ovat olennainen osa kehitystyötämme. Tuotantokustannusten pienentämiseksi hyödynnämme edullisia lisäaineita tai parannamme materiaalin ominaisuuksia komposiittisuunnittelun avulla. ”Voimme myös vähentää tuotteen painoa ja siihen käytettävän raaka-aineen määrää”, kertoo VTT:n tiimipäällikkö Kalle Nättinen.

Keskeisiä materiaaleihin liittyviä osaamisalueitamme ovat biopolymeerit, -muovit ja -vaahdot sekä luonnonkuidut, kuten puu, selluloosa, hamppu ja pellava. VTT:n tavoitteena on kehittää biopohjaisia materiaaleja, joiden tekniset ominaisuudet ovat samaa luokkaa kuin huippuluokan teknisten muovien.

Biokomposiiteista ja muoveista voidaan luoda rajattomasti kaupallisia tuotteita

VTT:n osaaminen kattaa koko arvoketjun biomassapohjaisista polymeereistä, luonnonkuiduista ja lisäaineista biokomposiitteihin sekä tuotteista aina uusiin prosessimenetelmiin asti. Viimeisten 15 vuoden aikana olemme kartuttaneet ja testanneet biokomposiittiosaamistamme yli 30 tutkimushankkeessa.

Näistä esimerkkeinä EU-hankkeet BioComp, Woody, BioStruct, EcoPlast, EcoShell, Innobite, OSIRYS ja INCOM, sekä lukuisat sovelluskehityshankkeet teollisten yhteistyökumppaneidemme kanssa.


Lisätietoja

Antti Ojala
Tutkimustiimin päällikkö
020 722 4282

Ali Harlin
Tutkimusprofessori
020 722 6386

Lisätietoja

Antti Ojala
Tutkimustiimin päällikkö
020 722 4282

Ali Harlin
Tutkimusprofessori
020 722 6386