Resurssien riittävyys

VTT:n vuosikertomus 2016

VTT Resurssien riittävyys

Resurssiviisaus takaa menestyksen

Strategy_icon_Resource sufficiency_small.jpgVäkiluvun kasvu, kaupungistuminen ja väestön vaurastuminen kuluttavat yhä enemmän luonnonvaroja. Tämä aiheuttaa yhteiskunnallisia haasteita ja on ongelma maapallon kantokyvylle.

VTT:llä ymmärretään, että tarvitsemme kestäviä, resurssitehokkaita ratkaisuja, kuten uusiutuvia raaka-aineita ja kiertotaloutta. Haasteet ratkaistaan käyttämällä resursseja harkiten ja tehokkaasti. Uusien teknologioiden hyödyntäminen raaka-aineiden ja jätteiden käytössä avaa uusia taloudellisia mahdollisuuksia.

Teollisuus laajalti hyötyy uusiutuvista ja uudenlaisista raaka-aineista, kuten metsäbiomassasta ja hiilidioksidista. Tuotesuunnittelulla voidaan varmistaa hyvä suorituskyky kulutustavaroille, joita valmistetaan kysynnän mukaan. Täysin uudella tavalla tuotettu ruoka auttaa vesivaroja ja ympäristöä säästäen ravitsemaan kasvavan väestön.

#ResourceSufficiencyVTT

Lue lisää VTT:n majakoista

Referenssejä ja tutkimustuloksia 

 

iStock_000014945502_Large.jpg Indikaattorit prosessiteollisuuden
resurssitehokkuuden
mittaamiseen

INEOS, Petronor, BASF, TU Dortmund University,
University of Valladolid

LUE LISÄÄ »

 

Bioreaktori kasvisolutehtaana

VTT CellPod marjatVTT:n kasvibiotekniikan tutkijat ovat kehittäneet CellPod-BIO-REAKTORIN, jolla voidaan tulevaisuudessa kasvattaa kasvisoluista kotona viikossa terveellisen aterian aineksia. 

Lue lisää

Väitös kasvisolutehtaista luo uutta pohjaa BY-2-solujen käytölle

VTT:n CellPod: Uudenlainen lähiruoka kasvaa omassa keittiössä

Proteiinin rikastus sivutuotteista

proteiinitMaatalouden sivutuotteista, erityisesti olutmäskistä, voidaan uusilla menetelmillämme erottaa tehokkaasti proteiinit. Uudesta PROTEIININ RIKASTUSMENETELMÄSTÄ voivat hyötyä panimot, rehuntuottajat ja jopa elintarviketeollisuus.

Lue lisää

Uusi menetelmä erottaa proteiinit tehokkaasti maatalouden sivutuotteista – erityisesti olutmäskistä

Nurmi taipuu biojalostamossa uusiksi rehutuotteiksi

VTT kehitti olutmäskille uutta käyttöä

Maatilojen biokaasusta proteiinirehua ja biomuovia

Uusiokuitu muotituotteeksi

puuvillaVTT on yhteistyössä yritysten kanssa tutkinut Relooping Fashion -hankkeessa uutta ympäristöystävällistä UUSIO-KUIDUN VALMISTUSTAPAA, jolla kulunut ja käyttöön enää kelpaamaton puuvilla liuotetaan ja käytetään uudelleen kuidun raaka-aineeksi.

Lue lisää

Suomalaiselle kiertotaloushankkeelle kunniamaininta Davosissa

VTT:n poistopuuvillan kuiduttamiskokeet toteutetaan kesällä 

Hack the Waste -innovaatiot

Hack The Waste voittajatVTT järjesti yhdessä Industryhackin, Helenin, Lassila & Tikanojan ja Valion kanssa HACK THE WASTE -innovaatiokilpailun. Kilpailun voitti Mushroom Power -tiimi, joka yhdistäisi sienet ja puuhakkeen huonekalujen materiaaliksi.

Lue lisää

Hack the Waste -kilpailu tuotti luovia ratkaisuja kiertotalouden haasteisiin 

VTT:läiset Hack the Solar -innovaatiokilpailun voittoon

Teollisuuden jäte- ja sivuvirrat käyttöön

teollisuuden kiertotalousKIERTOTALOUDESSA materiaalit eivät päädy jätteiksi, vaan kiertävät eri toimitusketjuissa ja niiden välillä. VTT kehittää RATKAISUJA JÄTE- JA SIVUVIRTOJEN HYÖDYNTÄMISEEN tehokkaasti ja ympäristökuormaa lisäämättä.

Lue lisää

Koululaiset ideoivat tulevaisuuden ratkaisuja kiertotalouden näkökulmasta

Kiertotalouden koko keinovalikoima käyttöön

Tutkimus: kiertotalouden vihreän kasvun mahdollisuudet Suomelle merkittävät

Ligniini korvaamaan fenoli

catlignin puuliimaSELLUTEOLLISUUDEN SIVUVIRRASTA voidaan tuottaa VTT:n CATLIGNIN-TEKNOLOGIALLA reaktiivista ligniiniä puuliimoihin korvaamaan myrkyllinen fenoli. Ligniini pienentää liimojen hiilijalanjälkeä ja vähentää formaldehydin käyttöä.

Lue lisää 

Puun komponentit parantamaan elintarvikkeiden laatua

​ ​​​​​​Reaktiivinen ligniini alentamaan puutuotteiden ympäristövaikutuksia

Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Avoinna arkisin klo 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00