Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Verkon käyttökokemuksen (QoE) määrittäminen


Lisätietoja

Tapio Rauma
Asiakaspäällikkö
020 722 2498

Älypuhelimet ja langattomat laajakaistaliittymät syöttävät verkkoihin dataliikennettä ajaen ne suorituskykynsä äärirajoille. Tästä aiheutuvat yhteyskatkot ja hidas tiedonsiirto heikentävät käyttäjäkokemusta.

Kun verkon toimintaa arvioidaan vain verkkotasolla, käyttäjän todellinen verkkoyhteyden toimivuus jää tuntemattomaksi. Käyttäjäkokemus riippuu myös sovellus- ja palvelukohtaisista parametreista..
VTT on kehittänyt laajan valikoiman monipuolisia QoS-valvontatyökaluja, jotka toimivat päätelaitteissa ja verkkoliittymissä:

  • ohjelmistolisenssit monipiste- ja tietovirtakohtaiseen QoS-valvontaan
  • käyttökokemuksen arviointisovellus (VoIP)
  • QoS-perusteinen verkonvaihtoratkaisu 3G/4G/Wlan verkoissa, sovellettavissa mm. off-loading ratkaisussa.
  • konsultointipalvelu langattomiin verkkoihin, QoS-palveluihin ja protokolliin liittyvissä kysymyksissä
  • radiotaajuushäiriöiden ja häirintäongelmien ratkaiseminen maanpuolustuksessa.

VTT:n valvontatyökalut tunnistavat verkon pullonkauloja monipistemittauksilla sekä tarkan aikasynkronoinnin avulla. Lisäksi olemme kehittäneet Network Address Translation (NAT) -ohitusmenetelmän, joka mahdollistaa mittaukset myös NAT-osoitteenmuutosta käyttävissä verkoissa. Tämä on hyödyllinen ominaisuus myös monille QoS-monitorointiratkaisujen valmistajille. Ohjelmisto- ja neuraaliverkkopohjainen QoE-algoritmi toimittaa reaaliaikaisen VoIP-laatuarvioinnin ilman työlästä käyttäjätestausta.

VTT:llä on yli kymmenen vuoden kokemus langattomista verkoista ja QoS-teknologioista. Laboratoriotilamme, kuten Converging Networks Laboratory, ovat myös asiakkaidemme käytettävissä.

QoS (Quality of Service) -aiheessa teemme yhteistyötä mm. NSN:n, Puolustusvoimien, EXFO|Nethawkin, PPO:n ja 7Signalin kanssa.