Stereokuvaa lisäohjelman avulla

3D-peleille lisää elinaikaa uuden syvyysvaikutelman myötä

VTT on kehittänyt stereokuvaa tuottavan lisäohjelman 3D-peleihin. Poikkeuksena aiemmasta teknologiasta StereoGames-nimellä rekisteröity ohjelma muuttaa jo olemassa olevan 3D-pelin sellaisenaan syvyysnäköä hyödyntäväksi stereopeliksi, vaikka sitä ei olisi tähän käyttöön valmistettukaan. Vanhat pelit saavat näin lisää elinaikaa uuden ulottuvuuden myötä, eikä uutta peliä välttämättä tarvita. Helposti peliin lisättävä ohjelma sopii mm. PC-peleihin, kännykkäpeleihin, pelikonsoleihin, digi-tv-sovelluksiin, animaatioihin ja webbipeleihin. StereoGamesin odotetaan tulevan ainakin PC-peleihin vuoden kuluessa. Teknologia sisältää myös stereografiikkakonseptin, jossa kamerakännykällä voidaan ottaa kuvapari tai video-otos, ja lähettää se "stereokehitykseen" palveluntarjoajan palvelimelle napin painalluksella.

VTT:n kehittämä StereoGames muuttaa olemassa olevan 3D-pelin sellaisenaan stereopeliksi, toisin kuin esimerkiksi markkinoilla pitkään ollut Shrek3D-animaatiovideo, johon stereovaikutelma on tuotettu jo filmin tuotantovaiheessa. StereoGames-ohjelmistoa ei tarvitse asentaa pelin sisälle. Ohjelmisto ei vaadi hankalia asennustoimenpiteitä, vaan se huolehtii kaikista tarvittavista asetuksista automaattisesti. Stereovaikutelma voidaan nähdä suodatinlaseilla, suljinlaseilla tai jopa ilman laseja sovelluksesta ja laitteesta riippuen. Noin 35 sentin hintaiset suodatinlasit ovat edullisin katseluväline.

Perustuu vastaväriteoriaan

Stereokuvien muodostamiseen on olemassa erilaisia tekniikoita. VTT:n kehittämä menetelmä hyödyntää nk. anaglyfitekniikkaa, joka ei edellytä raskaiden ja kalliiden lisälaitteiden käyttöä kuvien katselussa. Anaglyfitekniikka on vastaväriteoriaan perustuva suodatinteknologia, jossa kummallekin silmälle tuotetaan erivärinen kuva kyseisen silmän katselusuunnasta. Koska suodatinlaseilla nähdään vain kummallekin silmälle tarkoitettu kuva, aivot muodostavat kuvista kolmiulotteisen stereovaikutelman. Syvyysvaikutelman ansiosta pelitilanteesta tulee entistä kiinnostavampi, kun pelaaja voi ikään kuin sukeltaa itse pelin sisään ja näin hahmottaa ja arvioida paremmin pelimaiseman etäisyyksiä. Myös tilantuntu saa pelin näyttämään paljon kiinnostavammalta, ja pelaaja voi uppoutua paremmin pelitilanteisiin. Laadukkaimmillaan teknologia on pelikonsoleissa, webbi- ja PC-peleissä, joissa suurempi kuvapinta luo paremman stereovaikutelman.

Sovellettavissa myös tuotesuunnitteluun ja molekyylimallinnukseen

VTT:n patentoima StereoGames-menetelmä tarjoaa lukuisia sovelluksen kehitysnäkymiä stereokuvan eri käyttötarpeisiin. Menetelmä tuottaa stereokuvaa kaikista 3D-pohjaisista ohjelmistoista, joissa käyttäjä voi itse muuttaa katselukulmaa. Tämä laajentaa sovellukset myös mm. arkkitehtuuriin, tuotesuunnitteluun ja molekyylimallinnukseen.

StereoGames-teknologiaa vastaava koodi on lisensoitu VTT:n kehittämän Pingis-pelin yhteydessä Italiaan Mobile Solutions -nimiselle yritykselle vuoden 2006 alkupuolella. Pingis-peliä voidaan pelata kamerakännykällä kahden henkilön pelinä puhelinverkon yli tai yksinpelinä. Kamera tunnistaa näkemästään kuvasta puhelimen liikkeen ja siirtää sen peliin mailan liikkeenä. Stereovaikutelma lisää peliin syvyysvaikutelman, joka auttaa pelaajaa hahmottamaan paremmin pelipöydän ulottuvuudet ja etäisyydet.

Kamerakännykällä stereokuvaa

VTT:n patentoima teknologiakuvaus sisältää myös StereoImaging-teknologian, jossa kamerakännykällä voidaan ottaa kuvapari tai video-otos, ja lähettää se "stereokehitykseen" palveluntarjoajan palvelimelle napin painalluksella. Valmis stereokuva voidaan lähettää takaisin kuvaajalle tai muuhun hänen osoittamaansa numeroon tai verkko-osoitteeseen. Kuva voidaan ladata myös edelleen omalle PC-laitteelle laadukkaampaa katselua varten. Näin esimerkiksi huoneistomyyjä voisi kuvata myytävän huoneiston video-otoksena ja lähettää sen puhelimellaan edelleen perustettuun verkkopalveluun huoneiston tietojen kanssa suoraan webbisivuille, automaattisesti generoitavaksi stereokuvaleikkeeksi kaikkine myyntitietoineen.

VTT:llä on myös käynnistymässä projekti, jossa StereoGames-teknologiaa kehitetään autostereoskopia-näytöille (autostereoscopic displays), jolloin laseja ei enää tarvita lainkaan. StereoGames-tyyppinen ohjelma toisi 3D-pelien ja muiden 3D-pohjaisten sovellusten stereoulottuvuuden myös autostereoscopia-näytöille edullisesti ja helposti.

 


Lisätietoja

VTT on puolueeton asiantuntijaorganisaatio, joka kehittää uutta teknologiaa, tuottaa tutkimus-, kehitys-, testaus- ja tietopalveluita sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakkailleen, yrityksille ja julkiselle sektorille. Osaamisellaan ja uusilla innovaatioilla VTT pyrkii lisäämään omistajansa ja asiakkaidensa teknistaloudellista kilpailukykyä ja yhteiskunnan hyvinvointia.