Matkapuhelinsovellus painon hallintaan

Terveyden tarkkailu osaksi päivittäisiä arkirutiineja ja ajanhallintaa

Suomalainen tutkimusryhmä, jossa ovat olleet mukana VTT, Tampereen yliopisto ja Nokia Research Center, on kehittänyt matkapuhelimeen Wellness Diary -sovelluksen, ns. hyvinvointipäiväkirjan, jota kuluttaja voi käyttää oman hyvinvointinsa hallintaan arjen tilanteissa. Hallinta perustuu yksinkertaiseen ja tutkimuksissa tehokkaaksi todettuun havainnointiin ja palautteeseen, jonka avulla sovelluksen käyttäjä voi tarkkailla vaikkapa painoa, ruokailua, liikuntaa, verenpainetta tai stressitasoaan. Sovelluksen käyttäjä voi halutessaan myös jakaa tiedot esimerkiksi lääkärinsä tai henkilökohtaisen kuntovalmentajansa kanssa.

Viimeaikaiset uutiset kertovat tylyä kieltään länsimaiden väestön painonnoususta, liian vähäisestä liikunnasta sekä epäterveellisestä ruokavaliosta. Seurauksena on aikuistyypin diabeteksen ja muiden elämäntapoihin liittyvien kansantautien nopea yleistyminen. Uusia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseksi kaivataan. Nyt kehitetty matkapuhelinsovellus tukee käyttäjänsä itsenäistä hyvinvoinnin hallintaa ja helpottaa mm. painon tarkkailua osana jokapäiväistä arkea ilman hankalaa kalorien laskemista.

Käyttäjästä painonhallintansa paras asiantuntija ja valmentaja

Wellness Diary eli hyvinvointipäiväkirja on suunniteltu painonhallinnassa hyviä tuloksia saavuttaneen psykologisen mallin pohjalta. Sovellus kouluttaa käyttäjästä itsestään painonhallintansa parhaan asiantuntijan ja valmentajan. Wellness Diary -sovellusta käytetään matkapuhelimella – laitteella, joka on henkilökohtainen, aina mukana ja yhteydessä verkkoon. Tämä tuo etuja verrattuna perinteisiin web-sovelluksiin, esimerkiksi käytön yksityisyyden, helppouden ja nopeuden arjen tilanteissa.

Painonhallinnan lisäksi Wellness Diarya voi käyttää periaatteessa minkä tahansa pitkäaikaisen terveysriskin tai ongelman, kuten painon, ruokailun, unen, liikunnan, stressin tai verenpaineen, pitkäaikaiseen – jopa elinikäiseen – hallintaan. Tutkimusten mukaan esimerkiksi päivittäinen painonseuranta jo sellaisenaan on erittäin tehokas menetelmä painonhallinnassa. Tuloksia voi halutessaan myös jakaa muiden käyttäjien tai vaikkapa lääkärin tai henkilökohtaisen valmentajan kanssa.

Kalenterisovellus yhdistää ajanhallinnan ja terveystiedot

Wellness Diary on päiväkirja/kalenterisovellus, joka mahdollistaa henkilökohtaisten hyvinvointitietojen seurannan saumattomasti ajanhallinnan kanssa. Käyttäjä voi valita seuraamansa asiat varsin laajasta valikosta sen mukaan, mitä haluaa seurata ja missä kokee parannustarpeita olevan. Käyttäjä saa yksinkertaista ja motivoivaa palautetta graafisessa muodossa matkapuhelimen näytölle.

Wellness Diaryn käyttäjäkokeissa saadut tulokset sovelluksen helppokäyttöisyydestä ja hyödyllisyydestä ovat olleet erittäin rohkaisevia – käyttäjät ovat oppineet nopeasti sovelluksen käytön eikä käyttö ole hiipunut alkuinnostuksen jälkeen.

Sovellus on kehitetty yhteistyössä VTT:n, Tampereen yliopiston ja Nokia Research Centerin kanssa. Sovellus toimii Nokian S60-pohjaisissa matkaviestimissä, esimerkiksi Nokia 5500 Sport -matkapuhelimessa.

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Nokian englanninkielisiltä verkkosivuilta:

http://research.nokia.com/research/projects/WellnessDiary/
http://www.nokia.com
http://www.europe.nokia.com/A4162331

 


Lisätietoja

VTT on puolueeton asiantuntijaorganisaatio, joka kehittää uutta teknologiaa, tuottaa tutkimus-, kehitys-, testaus- ja tietopalveluita sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakkailleen, yrityksille ja julkiselle sektorille. Osaamisellaan ja uusilla innovaatioilla VTT pyrkii lisäämään omistajansa ja asiakkaidensa teknistaloudellista kilpailukykyä ja yhteiskunnan hyvinvointia.