Uutiskirje

02 | 2006


VTT:lle Euroopan monipuolisin suurpainemuovauslaite

Ajoneuvojen ja rakenteiden runkopalkit voidaan valmistaa nykyistä nopeammin yhä lujemmiksi ja kevyemmiksi

VTT on hankkinut suurpainemuovauslaitteen suurten metalliputkien muovaamiseen esimerkiksi konerunkojen osiksi. Laite on ominaisuuksiltaan monipuolinen ja helposti muunneltavissa erilaisten tuotteiden muovaukseen. Sen avulla ajoneuvojen ja rakenteiden runkopalkit voidaan valmistaa nykyistä nopeammin yhä lujemmiksi ja kevyemmiksi. Teollisten metallituotteiden kokeellinen tuotanto aloitetaan syksyllä 2006. VTT:n ja Länsi-Lapin ammatti-instituutin laaja yhteistyösopimus sisältää muun muassa sen, että VTT vuokraa suurpainemuovauslaitteen pitkäaikaisesti sijoitettavaksi ammatti-instituuttiin Tornioon.

Suurpainemuovaus on menetelmä, jolla voidaan valmistaa kerralla metalliputkesta tai levystä monimutkaiset tuoteosat lujiksi, keveiksi ja ulkonäöltään siisteiksi. Menetelmää käyttämällä vähenevät olennaisesti tuoteosien hitsaukset, niitti- ja ruuviliitokset. Ominaisuuksiltaan VTT:n laitetta yksipuolisempia muovauslaitteita on tuotantokäytössä Keski-Euroopassa ja muun muassa Ruotsissa.

Uusia suurpainemuovauksen vahvoja käyttökohteita voivat olla metalliset ajoneuvojen kantavat palkkirakenteet ja levyosat, laivojen ja kemianteollisuuden vaativat putkirakenteet sekä esimerkiksi rakennusten julkisivuelementit. Menetelmä avaa uusia mahdollisuuksia myös tuotesuunnittelijoille ja muotoilijoille.

VTT:n suurpainemuovauslaite tuo uuden kilpailukykyisen ratkaisun suomalaiselle metalliteollisuudelle tuoteosien valmistamiseksi. Sitä käytetään aluksi putkesta valmistettavien tuoteosien kehittämiseen ja valmistamiseen. Laitteella voidaan työstää suurikokoisia ruostumattomia ja tavallisia teräsputkia sekä alumiini-, kupari- ja messinkiputkia.

Monipuoliset ominaisuudet mahdollistavat uutta tuotantoa

VTT:n suurpainemuovauslaitteen tärkein ominaisuus on laitteen jatkuva max 5000 barin muovauspaine. Muissa eurooppalaisissa laitteissa muovauspaine on yleensä enintään 3000 baria, ja lisäksi paine on niissä syklinen. VTT:n laitteella saadaan suuri muovausaste ja tarkat mitat paksullekin aihiolle. Edistyksellisellä ohjaus- ja mittaustekniikalla muovausparametrit saadaan nopeasti ja varmasti hallintaan kulloisessakin uudessa tuotteessa. Lisäksi VTT:n laitteella muovatun lopputuotteen lujuusominaisuudet pysyvät erinomaisina.

VTT:n laitteen etu on myös iso muovauspöytä, jonka koko on 1,2 metriä kertaa 1,6 metriä. Laitteella voidaan muovata halkaisijaltaan 150 millimetrin putkia, joiden seinämäpaksuus voi olla jopa 10 mm ja pituus 1000 mm. Laitteeseen rakennetaan myöhemmin työkalujärjestelmä, jolla voidaan muovata myös metallilevyjä.

Audi, BMW ja muun muassa Volvo ovat jo valmistaneet suurpainemuovauksella autoihin osia. Teknologia on uutta Suomessa. VTT hankki laitteen ns. velkakonversiona, jossa Venäjä maksaa entisen SNTL:n velkoja Suomelle konetoimituksina. VTT rahoitti laitehankinnan järjestelyt Venäjältä Tornioon.

 


Lisätietoja

VTT on puolueeton asiantuntijaorganisaatio, joka kehittää uutta teknologiaa, tuottaa tutkimus-, kehitys-, testaus- ja tietopalveluita sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakkailleen, yrityksille ja julkiselle sektorille. Osaamisellaan ja uusilla innovaatioilla VTT pyrkii lisäämään omistajansa ja asiakkaidensa teknistaloudellista kilpailukykyä ja yhteiskunnan hyvinvointia.