Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT kehitti korkealaatuisen ekologisen paperin

VTT on kehittänyt luonnontärkkelyksestä raaka-aineita, joilla paperista saadaan erittäin korkealaatuinen ja täysin kierrätettävä. Tärkkelyksestä kehitettyjen paperin täyte-, side- ja päällystysaineiden ansiosta paperi kevenee 20-30 prosenttia, joten paperin kuljetuskustannuksetkin pienenevät. Tärkkelyspaperin uusista raaka-aineista ja niiden valmistusmenetelmistä odotetaan kansainvälistä menestystuotetta.

img

VTT:n kehittämät uudet raaka-aineet ja menetelmät ovat herättäneet kansainvälisen kiinnostuksen, koska täysin kierrätettävä paperi tukee kestävää kehitystä ja avaa täysin uudet mahdollisuudet paperituotteiden ympäristöhaittojen pienentämiselle. Tärkkelyspohjaisen paperin komponentit voidaan kierrättämisen päätyttyä kokonaan muuntaa bioenergiaksi ilman haitallisia päästöjä.

Kansainvälisesti ainutlaatuisen uuden teknologian ansiosta tärkkelyksellä voidaan teknisesti korvata paperin mineraaliset (kiviperusteiset) täyte- ja päällystysaineet. Jo osittainenkin mineraalien korvaaminen tärkkelyksellä parantaa paperin pintalujuutta ja helpottaa paperille painamista. Tärkkelyksen ansiosta paperi saa myös paremman värintoiston. Lisäksi tärkkelyspaperista saadaan nykyisiä helpommin kiiltävää, joten paperin viimeistelykustannukset pienenevät. Kustannuksia pienentää edelleen se, että paperin kiillotuslaitteet (kalanterit) kuluvat mineraalien puuttumisen tai pienemmän osuuden ansiosta nykyistä vähemmän.

VTT kehitti uudet raaka-aineet perunan tärkkelyksestä kemiallisesti. Uusilla raaka-aineilla voidaan periaatteessa korvata myös kalliita öljypohjaisia sideaineita ja käyttökohteita löytyy myös maali- ja muoviteollisuudessa. Toistaiseksi kuitenkin uusien raaka-aineiden valmistuskustannukset ovat korkeat.

Tärkkelyspigmenttien valmistusprosessi edellyttää kehitystyötä kustannusrakenteen parantamiseksi, koska ei ole vielä riittävästi selvitetty valmistusprosessin optimointia.

VTT on hakenut kolmea patenttia liittyen tärkkelyspohjaisen ja -pitoisen paperin valmistukseen. Tärkkelyspaperin kehittämistyöhön osallistuneilla on ensisijainen oikeus hyödyntää VTT:n patentit. Kansalliseksi haasteeksi nousee se, miten tärkkelyspohjainen paperi voidaan kaupallistaa kansainvälisiksi paperi- ja kemianalan menestystuotteiksi.

Tutkimus- ja kehittämishankkeeseen osallistuivat VTT sekä Helsingin ja Joensuun yliopistot. Työn rahoittivat Tekes, VTT, M-real, Stora Enso, Metso Paper ja Ciba Specialty Chemicals.

Lisätietoja

Pia Qvintus-Leino
Asiakaspäällikkö
020 722 5314


Lars Gädda
Tutkimusjohtaja, M-real
010 464 2483