Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT avaa oman 3G-verkkonsa yrityksille

VTT:n oma 3G-matkapuhelinverkkolaboratorio nopeuttaa ja helpottaa matkapuhelinpalvelujen ja -ohjelmistojen kehitystä sekä uusien matkapuhelinten testausta. VTT tarjoaa laboratorioverkkoaan mobiilipalveluja tekevien yritysten käyttöön, jotta uudet sovellukset saataisiin mahdollisimman hyvälaatuisiksi pienemmällä työmäärällä.

Meneillään oleva mobiilipalvelumurros tuo uusia haasteita etenkin pienille matkapuhelinsovelluksia valmistaville yrityksille. 3G eli matkapuhelinten, verkkojen ja palveluiden muodostama kokonaisuus mahdollistaa monipuolisempia uusia kuluttajapalveluja ja matkapuhelimeen ladattavia sovelluksia, jotka toimivat entistä nopeammin ja helpommin. Samalla 3G-palvelujen ja sovelluksien rakentaminen ja erityisesti testaaminen oikeilla matkapuhelimilla vaikeutuu, koska sovellukset riippuvat yhä enemmän Internet-yhteyden yli ladattavasta tiedosta.

VTT:n Oulun toimipisteessä sijaitseva 3G-laboratorioverkko tarjoaa mobiilipalvelujen kehitys- ja testausympäristön, jossa tavalliset kaupasta ostetut matkapuhelimet toimivat. Itse verkko koostuu vain parista laitteesta eli tukiasemasta ja 3G-verkkosimulaattorista, jolla tukiaseman toimintaa ohjataan verkon sisäosien toimintaa matkimalla. Verkon toimintaa, kuten matkapuhelimille näytettäviä palveluita, verkon tiedonsiirtokapasiteettia ja verkkoliikenteen priorisointia voidaan helposti muuttaa testitarpeiden mukaan, jota ei voi tehdä oikeassa matkapuhelinverkossa.

Laboratorioverkossa verkon toiminta ja dataliikenne on tarkasti tiedossa testauksen aikana joka mahdollistaa sovelluksen tai palvelun toimivuuden kokeilemisen toistettavasti erikoistilanteissa, esim. hidastuvassa verkossa ja virhetilanteissa. Laboratoriossa verkon dataliikennettä voidaan seurata ja tallentaa toisin kuin oikeissa matkapuhelinverkoissa, jossa yksityisyydensuoja estää liikenteen seuraamisen. Nämä toiminnot ovat erityisen arvokkaita 3G-palvelujen testauksessa ja niiden viimeistelyssä.

VTT täydentää matkapuhelinverkkolaboratoriota myös muilla nopean internet-liikenteen teknologioilla kuten HSDPA:n ja WiMaxin avulla. VTT:n laboratorioverkkoa on rakennettu vuodesta 2004 lähtien yhteistyössä NetHawkin, Nokian ja Elisan kanssa. Yhteistyötä laajennetaan myös oululaisen Octopus-testiverkon kanssa.

Lisätietoja

Marko Palola
Tutkija
020 722 2431


Olli Ernvall
Viestintäjohtaja
020 722 6747