Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT:n Idealiike lunasti lupauksensa ja keräsi yli 35 000 mobiilipalveluideaa

07.06.2006


Innovaatio-osaaminen menestyksen avain

VTT haastoi kaikki suomalaiset ideoimaan 35 000 jokapäiväistä elämää helpottavaa mobiilipalveluideaa. Vaikka kampanja käynnistyi vasta huhtikuussa, huima 35 000 idean tavoite saavutettiin määräajassa toukokuun loppuun mennessä kirkkaasti. Ideoita kertyi peräti yli 37 000, joista 2000 luokiteltiin alustavan arvion mukaan huippuideoiksi. Nyt on yritysten vuoro tehdä ideoista todellisuutta, kun Ideapankki julkistetaan kaikkien vapaaseen käyttöön 7.6. kello 11 alkaen.

Kerätty Ideapankki on tiettävästi maailman suurin. VTT haluaa kampanjallaan aktivoida maamme innovaatio-osaamista, joka on elinehto menestyvän elinkeinoelämän ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Tavoitteena on löytää luovia ratkaisuja arjen tilanteisiin ja kehittää kotimaisille toimijoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.


Suomalaiset vauvasta vaariin ovat kirjanneet Ideapankkiin ajatuksia siitä, kuinka he voisivat hyödyntää mobiiliteknologiaa omassa arkielämässään. Nyt on yritysten vuoro tehdä ideoista todellisuutta ja halutessaan yhdessä VTT:n kanssa pohtia ideoiden kaupallistamista.


Ideapankin aihe-alueita ovat: Harrastukset ja vapaa-aika, Matkailu, Hyvinvointi, Kulttuuri ja viihde, Koti, perhe ja ystävät, Ostokset ja palvelut, Liikenne, Koulutus ja työ sekä koululaisten ideat omana ryhmänään.


Ideapankin aineistolle on tehty alustava sisältöanalyysi. Analyysissa arvioitiin yhteensä 2000 idean kiinnostavuutta. Tavoitteen saavuttamiseksi VTT tapasi 1400 kansalaista erilaisissa ideointitilaisuuksissa eri puolella Suomea. Tulosten perusteella 7 % ideoista arvioitiin huippuideoiksi, 29 % kiinnostaviksi ja 59 % tavanomaisiksi ideoiksi. 4 %:n osalta todettiin, että kyseessä ei ole mobiilipalveluidea.


Suurimman osan ideoista ovat tuottaneet yliopisto-opiskelijat ja koululaiset. Idealiikkeen aikana on saatu tietoa paitsi mobiilipalvelutarpeista myös ideoiden keräämisestä. Idealiikkeen keräämästä aineistosta julkaistaan raportti, josta selviää lisäksi, miten Idealiike linkittyy yleiseen innovaatioympäristöömme. Tuloksista ilmenee, että kansalaisilla oli paljon sanottavaa ja ideoita, ja he olivat mielellään mukana ideoimassa.


VTT suunnittelee tarjoavansa mahdollisuutta ideointiin myös jatkossa, sillä tarve tällaiselle toiminnalle on ilmeinen. Toimintamallin laajennus myös muille palvelusektoreille on harkinnan alla.


Idealiikkeen toimintaa ovat avustaneet Oulun yliopisto, Lapin yliopisto, Tampereen yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu sekä kouluista Rovaniemeltä Rovaniemen ammattilukio, Korkalovaaran yläaste ja Rantavitikan peruskoulu.

 

 

Lisätietoja

Petteri Alahuhta
Teknologiapäällikkö
020 722 2468


Pekka Abrahamsson
Tutkimusprofessori
020 722 2160