Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT:n teknologia mukauttaa digilaitteen tutuksi käyttäjälle

12.06.2006


VTT on kehittänyt pienikokoisen laitteen, joka mukauttaa vieraatkin digitaaliset laitteet ja palvelut käyttäjälle tutuksi hänen toivomustensa mukaan. SIM-korttia muistuttava teknologia on mahdollista ottaa käyttöön tulevissa päätelaitteissa, muun muassa kännyköissä ja tietokoneissa. Käytön opetteluun ei enää tarvitse tuhlata aikaa ja vaivaa. Näin esimerkiksi yhä yleistyvien itsepalvelujen käyttökynnys madaltuu.

Kännyköiden ja tietokoneiden lisäksi esimerkkeinä nopeasti henkilöitävistä laitteista ja palveluista ovat sykemittari, navigointilaitteet, web-selaimet sekä elokuviin, musiikkiin ja varausjärjestelmiin liittyvät palvelut.


Käyttäjän perustiedot ja toiminnot tallennetaan etukäteen laitteeseen, mutta laite voi opetella ne myös käyttäjän omalta päätelaitteelta. Profiili päivittyy käyttäjän suorittamien uusien toimenpiteiden mukaan.


Teknologia helpottaa myös palveluiden mukautumista tietoliikenneteknologioihin. Nyt erilaisten päätelaitteiden ja palveluiden kirjo kuormittaa palveluntarjoajia ja verkko-operaattoreita. Siitä voi muodostua tulevien järjestelmien tehokkaan hyödyntämisen tai jopa hyväksymisenkin este.


Erillinen laite on suurimmillaan luottokortin ja pienimmillään SIM-kortin kokoinen. GSM-puhelimien SIM-kortin periaatetta muistuttava, verkko- ja laitteistoriippumaton teknologia voidaan asentaa myös älykortille tai päätelaitteille.


Teknologia on parhaillaan käyttäjätesteissä Italiassa ja Saksassa. Koejärjestelmissä on käytössä erilaisia teknologia-alustoja, muun muassa USB-muistitikku, Secure Digital -muistikortti, Java-kortti ja SIM-kortti.


Teknologiaa on kehitetty Euroopan unionin rahoittamassa Simplicity-projektissa, johon on osallistunut useita eurooppalaisia yliopistoja ja yrityksiä. VTT:n rooli on ollut keskeinen.

 

 

Lisätietoja

Tapio Frantti
Tutkimusprofessori
020 722 2353