Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT kehitti EU-yhteistyössä palvelun Itämeren matkustajalaiva- ja autoliikenteen reitinsuunnitteluun

21.06.2006


Yksityiskohtainen ja monipuolinen reittitarjonta helpottaa matkan suunnittelua

VTT on kehittänyt yhdessä Skandinavian maiden ja Saksan kanssa Itämeren matkustajalaiva- ja autoliikenteen reitinsuunnitteluun palvelun, joka helpottaa esimerkiksi lomamatkan suunnittelua Skandinaviaan tai Pohjois-Eurooppaan. EU-hankkeessa toteutetusta, Internet-pohjaisesta www.ferry-routing.com -palvelusta löytyvät mm. useiden kymmenien laivayhtiöiden reitti- ja aikataulutiedot. Reittipalvelun hakukone pystyy määrittämään useita reittejä lähtöpaikasta määräpaikkaan vaikkapa Espoosta Hannoveriin.

Itämeren matkustajalaivojen reitti- ja aikataulutietoja on kerätty ensimmäistä kertaa yhteiseen tietokantaan, joka soveltuu erityisesti kaupallisten palveluntuottajien käyttöön. Tietokanta on tällä hetkellä ainoa, joka sisältää Itämeren suurimpien matkustajalaivojen tiedot. Tietokantaa käytetään jo pohjana Itämeren matkustajalaiva- ja autoliikenteen reitinsuunnittelupalvelussa, joka on avoin kaikille käyttäjille.


Palvelu tarjoaa aikaisempaa kattavammat ja monipuolisemmat tiedot matkustusvaihtoehdoista Itämeren yli. Henkilö- ja tavaraliikennettä palvelevasta tietokannasta löytyvät mm. reitti- ja aikataulutiedot sekä digitaaliset tieverkkotiedot. Näiden lisäksi saatavilla on myös tietoja laivayhtiöistä ja varustamoista sekä linkkejä lipunmyyntiin.


Tietokantaa käyttävä palvelu soveltuu hyvin esimerkiksi automatkojen suunnitteluun Skandinaviaan ja Pohjois-Eurooppaan kaikkialta Suomesta. Siitä löytyvät myös kattavat yhteydet Helsingistä Tallinnaan ja Vaasasta Uumajaan. Käytännössä palvelu toimii siten, että kun syöttää vaikkapa tekstin "Espoo, Keilaranta 9" from-sarakkeeseen ja "Hannover, Hindenburgstrasse 2" to-kentään, hakukone määrittää automaattisesti useita reittejä lähtöpaikasta määräpaikkaan tie-, matkustaja-alus- ja siltayhteyksiä hyödyntäen. Palveluun voi myös yksinkertaisesti kirjoittaa from-sarakkeeseen Helsinki ja to-kenttään Tallinna. Palvelusta saa karttakuvan reitistä ja yksityiskohtaisen ajo-ohjeen lähtöpaikasta määräpaikkaan.


VTT toteutti palvelun EU:n ja Suomen Tiehallinnon ja liikenne- ja viestintäministeriön sekä Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Saksan viranomaisten yhteistyönä. Palvelun teknisestä toteuttamisesta vastasivat WM-data ja Hacon.


Palvelukokeilu on määräaikainen ja päättyy näillä näkymin vuoden 2006 lopulla. Jatkossa hankkeelle pyritään löytämään pysyvä palveluntarjoaja.

 

 

Lisätietoja

Mikko Lehtonen
Tutkija
020 722 4694


Martin Johansson
Liikenneinsinööri, Tiehallinto
020 422 2469