Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT haastaa ikääntyvät ideoimaan

03.10.2006


Kännykästä hyötyä ja iloa ikäihmisille

VTT haastaa jälleen suomalaiset ideatalkoisiin. Nyt tavoitteena on kerätä kaikille avoimeen ideapankkiin mahdollisimman paljon ideoita ikääntyvien jokapäiväistä elämää helpottavista tai ilahduttavista mobiilisovelluksista ja -palveluista. Haluaisitko kännykkääsi ehkäpä palohälyttimen, lääkemuistuttajan tai allergiantunnistajan? Entä miltä kuulostaisi matkapuhelin, joka varoittaisi liiallisesta UV-säteilystä tai loppuvasta parkkiajasta tai muistuttaisi avainten mukaanotosta? Huonoja ideoita ei ole, joten mielikuvitus liikkeelle!

VTT haluaa kampanjallaan kiinnittää erityistä huomiota ikääntyvien tarpeiden tuomiseen suomalaiseen innovaatio-osaamiseen, joka on elinehto menestyvän elinkeinoelämän ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Lähtökohtana on ajatus siitä, että ikääntyvät tietävät itse parhaiten omat tarpeensa ja voivat nyt ottaa kantaa teknologian kehittämiseen. Mobiilisovellus voi olla mikä tahansa asia, jossa kännykästä on apua tai iloa. Teknologiaa ideoiden toteuttamiseen ei tarvitse vielä olla olemassa, se voidaan kehittää.

”Lähes jokaiselle suomalaiselle on joskus juolahtanut mieleen jokin tilanne tai palvelu, jonka sopiva kännykkäsovellus muuttaisi mielekkäämmäksi ja yksinkertaisemmaksi. Paras tapa kehittää käyttäjäkeskeistä teknologiaa ja ymmärtää kuluttajien nykyisiä tai tulevia tarpeita on saada tilaus uusille sovelluksille heiltä itseltään - ja juuri tähän VTT:n Ikääntyvät ideoimaan! -kampanja perustuu”, kertoo erikoistutkija Jaana Leikas VTT:ltä.

Kampanja on jatkoa VTT:n Idealiike-hankkeelle, jossa kerättiin nuorilta yli 37 000 ideaa kännykän käyttöön. Koska ikääntyvien tarpeet ja toiveet kännykän käytölle ovat varmasti erilaisia kuin nuorten, kampanja halutaan nyt kohdistaa suoraan ikääntyville.

Ideoita kerätään erilaisissa senioritapahtumissa, idealiikkeen verkkosivuilla sekä kansalaisjärjestöjen ja median avulla. Lisäksi syksyn mittaan järjestetään useita pienempiä työpajoja, joihin kutsutaan ikääntyneitä ja vanhustyötä tekeviä ammattilaisia. Hanke toteutetaan yhteistyössä mm. Eläkeliiton, Vanhustyön keskusliiton, Itsenäisen Suoriutumisen Innovaatiokeskuksen (ISAK) sekä Luova Tampere -ohjelman kanssa. Omat ideansa voi lähettää myös suoraan osoitteeseen www.idealiike.fi tai postitse osoitteeseen VTT, Ikääntyvien Idealiike, PL 1300, 33101 Tampere.

Ideapankki vauhdittaa suomalaista innovaatiotoimintaa. Kun jokaisella yrityksellä, organisaatiolla tai yksittäisellä kansalaisella on käytettävissään tuhansien ihmisten käytännön tarpeista lähtevät mobiili-ideat, uusien kaupallistettavien tuotteiden jatkojalostaminen helpottuu huomattavasti. Kun ideoita on kerätty, VTT heittää pallon palveluntarjoajille, joiden tehtävänä on kehittää ratkaisut esitettyihin tarpeisiin. Kaikki ideat ovat kenen tahansa vapaasti käytettävissä 31.1.2007 alkaen osoitteessa www.idealiike.fi.

Kuva 1 - Ikääntyvien idealiikkeen tunnus

Kuva 2 -  Ikääntyvien ideointityöpaja

Hyviä tuotteita ja palveluja syntyy parhaiten, kun niitä kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa. Kuvassa hankkeen vetäjä VTT:n erikoistutkija Jaana Leikas opastamassa ideointityöpajan osallistujia.

 

 

Lisätietoja

Jaana Leikas
Erikoistutkija
020 722 3385


Petteri Alahuhta
Teknologiapäällikkö
020 722 2468


Pekka Abrahamsson
Tutkimusprofessori
020 722 2160