Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT:n ennuste: Kova rakentamisen tahti säilyy Pirkanmaalla

07.11.2006


Pula ammattitaitoisesta työvoimasta pahenee

Rakentaminen kasvoi rajusti Pirkanmaalla vuonna 2005 ja jatkuu ennätysvilkkaana vuonna 2006. Yritykset odottavat myös vuodesta 2007 menestystä. Keskeiseksi ongelmaksi alalla on noussut pula ammattitaitoisesta työvoimasta, joka on pahempi kuin koskaan aikaisemmin Pirkanmaan rakennusbarometrin kymmenvuotisessa historiassa. Tiedot ilmenevät VTT:n tekemästä juuri ilmestyneestä Pirkanmaan rakennusbarometrista.

Asuntorakentamisessa ylitetään Pirkanmaalla vuonna 2006 keskimääräinen 1980-luvun rakentamisen taso ja tavoitellaan 1980–90-lukujen taitteen ennätyslukuja. Muussa rakentamisessa Ideaparkin jättihankkeen aikaansaama piikki purkautuu, mutta sen tilalle Pirkanmaalla on alkamassa lukuisia muita merkittäviä rakennushankkeita.

Infrarakentamisessa vedetään henkeä läntisen kehätien ensimmäisen vaiheen jälkeen, ennen kuin työt toisessa vaiheessa alkavat todenteolla. Syksyllä 2005 ennakoitu suhdannenäkymien paraneminen näyttää ylittävän odotukset. Liikevaihto on kasvamassa jonkin verran odotettua enemmän. Liikevaihdon kasvattamista hidastaa pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta.

Asunto- ja kiinteistökauppa on myös käynyt vilkkaana Pirkanmaalla. Kauppoja tehtiin vuonna 2005 lähes 15 000 kpl, ja niiden yhteenlaskettu kauppasumma ylitti 1,3 miljardin euron rajan.

Myös yritykset odottavat rakentamisen jatkuvan hyvänä vuonna 2007

Kova rakentamisen tahti myös jatkuu hyvin vilkkaana Pirkanmaalla, vaikka merkittävää kasvua ei ole näköpiirissä ensi vuonna. VTT ennustaa vuodeksi 2007 koko rakentamisen tasolla 2 prosentin laskua. Miinusmerkki tulee toimitilarakentamisen huippukorkeasta vertailuarvosta. Muille rakentamisen sektoreille VTT ennustaa 3−5 prosentin kasvua.

Yrityskysely vahvistaa VTT:n ennusteen. Myös yritykset uskovat suhdannetilanteen jatkuvan hyvänä, mutta ei enää samalla tavoin paranevana kuin vielä vuosi sitten. Tarpeita lisärekrytoinneille on. Kasvuvauhdin hiljentyminen onkin tervetullutta, koska kasvun jatkuminen aiheuttaisi yhä enemmän ammattitaitoisen työvoiman saatavuusongelmia.

Pirkanmaan rakennusbarometri

Rakentamisen arvo Pirkanmaalla ja muustosennuste 2005 - 2007

Työvoimapula kiinteistö- ja rakennusalalla Pirkanmaalla

 

 

Lisätietoja

Pekka Pajakkala
Asiakasjohtaja
0400 476 249


Terttu Vainio
Erikoistutkija
040 508 0983