Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

ITER-fuusiokoelaitoksen huoltojärjestelmien testauskeskuksen rakentaminen edistyy VTT:llä Tampereella

22.11.2006


ITER-fuusiokoereaktorin huoltojärjestelmien eurooppalainen testauskeskus on perustettu VTT:lle Tampereelle. Keskuksen rakennustyöt on jo aloitettu, ja ne edistyvät hyvin. Marraskuun alusta käynnistettiin myös alan kansainvälinen tutkijavaihto, jolla koulutetaan asiantuntijoita testauskeskukseen.

Parhaillaan on menossa ITERin huoltojärjestelmien testauskeskuksen teräsrakenteiden pystytys, ensi keväänä aloitetaan robotiikan ja ohjausjärjestelmien asennustyöt. Perusrakenteet Tampereelle toimittaa tamperelainen TP-Konepajat, joka läpäisi tiukan kansainvälisen kilpailun. Muut osapuolet tulevat Suomen lisäksi Espanjasta ja Luxemburgista.

ITER- ja fuusioprojektiin mukaan valittujen asiantuntijoiden koulutus aloitettiin marraskuussa. Koulutukseen otettiin kaksi suomalaista, kaksi englantilaista ja kaksi ranskalaista tutkijaa. Sijoitusorganisaatiot, joissa tutkijat vuorottelevat, ovat CEA Ranska, Oxford Technologies UK sekä TTY ja VTT.

ITER-fuusiovoimalan huollon massiivinen koelaitteisto sijaitsee VTT:n ja Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) kansainvälisessä ROViR-kehityskeskuksessa. ROViR (Remote Operation and Virtual Reality Centre) on teollisuuden suunnittelu- ja ohjausjärjestelmiä kehittävä etäoperoinnin ja virtuaalitekniikoiden keskus, joka rakentuu VTT:n ja TTY:n hydrauliikan ja automatiikan laitoksen vankan osaamisen yhdistämiselle ja yhteistyölle.

ITER-reaktorin huollossa etäoperoinnilla ja virtuaalitekniikoilla on keskeinen sija, mutta niillä on valtaisat sovellusmahdollisuudet myös teollisuudessa. ROViR-keskuksen kautta pyritään tuomaan maailman suurimpaan tutkimushankkeeseen liittyvän huippututkimuksen tuloksia nopeasti suomalaisten yritysten käyttöön tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Sopimus ITER-fuusiokoelaitoksen rakentamisesta allekirjoitettiin Pariisissa 21. marraskuuta. Fuusioenergia on lupaava vaihtoehto erityisesti perusvoiman tuotantoon. Fuusion etuina ovat käytännössä rajattomat polttoainevarannot, turvallisuus sekä ympäristö- ja ilmastoystävällisyys.

 

 

Lisätietoja

Arto Timperi
ROViR-keskuksen kehityspäällikkö
puh. 040 758 7740