Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Matkapuhelinsovellus painon hallintaan

29.01.2007


Terveyden tarkkailu osaksi päivittäisiä arkirutiineja ja ajanhallintaa

Suomalainen tutkimusryhmä, jossa ovat olleet mukana VTT, Tampereen yliopisto ja Nokia Research Center, on kehittänyt matkapuhelimeen Wellness Diary -sovelluksen, ns. hyvinvointipäiväkirjan, jota kuluttaja voi käyttää oman hyvinvointinsa hallintaan arjen tilanteissa. Hallinta perustuu yksinkertaiseen ja tutkimuksissa tehokkaaksi todettuun havainnointiin ja palautteeseen, jonka avulla sovelluksen käyttäjä voi tarkkailla vaikkapa painoa, ruokailua, liikuntaa, verenpainetta tai stressitasoaan. Sovelluksen käyttäjä voi halutessaan myös jakaa tiedot esimerkiksi lääkärinsä tai henkilökohtaisen kuntovalmentajansa kanssa.

Viimeaikaiset uutiset kertovat tylyä kieltään länsimaiden väestön painonnoususta, liian vähäisestä liikunnasta sekä epäterveellisestä ruokavaliosta. Seurauksena on aikuistyypin diabeteksen ja muiden elämäntapoihin liittyvien kansantautien nopea yleistyminen. Uusia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseksi kaivataan. Nyt kehitetty matkapuhelinsovellus tukee käyttäjänsä itsenäistä hyvinvoinnin hallintaa ja helpottaa mm. painon tarkkailua osana jokapäiväistä arkea ilman hankalaa kalorien laskemista.

Wellness Diary eli hyvinvointipäiväkirja on suunniteltu painonhallinnassa hyviä tuloksia saavuttaneen psykologisen mallin pohjalta. Sovellus kouluttaa käyttäjästä itsestään painonhallintansa parhaan asiantuntijan ja valmentajan. Wellness Diary -sovellusta käytetään matkapuhelimella – laitteella, joka on henkilökohtainen, aina mukana ja yhteydessä verkkoon. Tämä tuo etuja verrattuna perinteisiin web-sovelluksiin, esimerkiksi käytön yksityisyyden, helppouden ja nopeuden arjen tilanteissa.

Painonhallinnan lisäksi Wellness Diarya voi käyttää periaatteessa minkä tahansa pitkäaikaisen terveysriskin tai ongelman, kuten painon, ruokailun, unen, liikunnan, stressin tai verenpaineen, pitkäaikaiseen – jopa elinikäiseen – hallintaan. Tutkimusten mukaan esimerkiksi päivittäinen painonseuranta jo sellaisenaan on erittäin tehokas menetelmä painonhallinnassa. Tuloksia voi halutessaan myös jakaa muiden käyttäjien tai vaikkapa lääkärin tai henkilökohtaisen valmentajan kanssa.

Wellness Diary on päiväkirja/kalenterisovellus, joka mahdollistaa henkilökohtaisten hyvinvointitietojen seurannan saumattomasti ajanhallinnan kanssa. Käyttäjä voi valita seuraamansa asiat varsin laajasta valikosta sen mukaan, mitä haluaa seurata ja missä kokee parannustarpeita olevan. Käyttäjä saa yksinkertaista ja motivoivaa palautetta graafisessa muodossa matkapuhelimen näytölle. 

Wellness Diaryn käyttäjäkokeissa saadut tulokset sovelluksen helppokäyttöisyydestä ja hyödyllisyydestä ovat olleet erittäin rohkaisevia – käyttäjät ovat oppineet nopeasti sovelluksen käytön eikä käyttö ole hiipunut alkuinnostuksen jälkeen.

Sovellus on kehitetty yhteistyössä VTT:n, Tampereen yliopiston ja Nokia Research Centerin kanssa. Sovellus toimii Nokian S60-pohjaisissa matkaviestimissä, esimerkiksi Nokia 5500 Sport -matkapuhelimessa.

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Nokian englanninkielisiltä verkkosivuilta
http://research.nokia.com/research/projects/WellnessDiary/
http://www.nokia.com
http://www.europe.nokia.com/A4162331


Kuva-aineistoa:
Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 4
Kuva 5
Kuva 6
Kuva 7
Kuva 8
Kuva 9
Kuva 10
Kuluttaja voi käyttää Wellness Diary -sovellusta eli hyvinvointipäiväkirjaa arjen tilanteissa hyvinvointiinsa vaikuttavien tekijöiden hallintaan. Sovellusta käytetään matkapuhelimella – laitteella, joka on henkilökohtainen, aina mukana ja yhteydessä verkkoon. Hallinta perustuu yksinkertaiseen ja tutkimuksissa tehokkaaksi todettuun havainnointiin ja palautteeseen, jonka avulla sovelluksen käyttäjä voi tarkkailla vaikkapa painoa, ruokailua, liikuntaa, verenpainetta tai stressitasoaan.


Korhosen esitys

Mattilan esitys 

 

Lisätietoja

Ilkka Korhonen
Erikoistutkija, tiiminvetäjä
puh. 020 722 3352


Nokia Viestintä
puh. 07180 34900