Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT kehitti menetelmän ohjelmistoarkkitehtuurin tuotekehityksen tehostamiseksi

26.02.2007


VTT on kehittänyt kansainvälisessä yhteishankkeessa arviointimenetelmän, jolla voidaan tehostaa ohjelmiston ominaisuuksien ja toimintojen suunnittelua ja arviointia jo arkkitehtuuritasolla.

Arviointimenetelmää testattiin käytännössä Incode Oy:n ja VTT:n yhteistyössä, jossa Incode Oy:n BravoTango-ohjelmistolle kehitettiin uusi mukautumiskykyinen ohjelmistoarkkitehtuuri.

Tulokset osoittavat selkeästi, että menetelmää noudattamalla pystytään suunnittelemaan ja tuottamaan laadukas ja mukautumiskykyinen ohjelmistoarkkitehtuuri. Incode Oy sai myös uusia ideoita nykyisiin ohjelmistoarkkitehtuurien kehittämiskäytäntöihinsä. Arviointimenetelmän käytöllä voidaan pienentää ohjelmiston tuotantokustannuksia ja pidentää tuotteen elinkaarta.

Tekniikan, ympäristön ja käyttäjien vaatimukset muuttuvat nopeasti ohjelmistotekniikan alueella. Mukautumiskykyisen ohjelmistoarkkitehtuurin ansiosta ohjelmistotuote selviytyy ja menestyy paremmin myös tulevaisuuden muutospaineissa. Mukautumiskykyä pidetäänkin nykyään yhtenä tärkeimmistä ominaisuuksista ohjelmistotekniikassa.

Arviointimenetelmä tarjoaa ohjelmistoarkkitehdille työkalun, joka kattaa suunnitteluketjun vaatimusmäärittelystä aina ohjelmistotuotteen arviointiin saakka. Arviointi tehdään hyvissä ajoin ennen ohjelmiston toteutusvaihetta, jolloin muutokset ja korjaukset ovat helpointa ja edullisinta tehdä ja suunnittelupäätöksiin voidaan vielä vaikuttaa.

Ohjelmistoarkkitehtuurin mukautumiskyvyn arviointimenetelmä on kehitetty MERLIN-projektissa (2005 - 2007), joka on yritys- ja tutkimusosapuolten yhteishanke. Projektissa tutkitaan verkottunutta sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehitystä.

Projektin www-sivut: http://www.merlinproject.org/

Projektin partnerit ovat:
Suomi: VTT, Incode, Nokia, Solid ja Oulun yliopisto.
Ruotsi: Ericsson, SonyEricsson ja Lundin yliopisto.
Hollanti: LogicaCMG, Philips ja Delftin yliopisto.

 

 

Lisätietoja

Pentti Tarvainen
Tutkija
020 722 2258