Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Mobile Enterprise Factorysta vauhtia yritysratkaisuihin

07.03.2007


Mobiilit liiketoimintaideat teoriasta käytäntöön

Hyvistä ja uusista mobiileista liiketoimintaideoista on aina pulaa. Vielä suurempi pula on sellaisista ideoista, jotka muuttuvat todelliseksi käytännön toiminnaksi. Tekesin VAMOS - Liiketoiminnan mobiilit ratkaisut -teknologiaohjelman Mobile Enterprise Factory (MEF) auttaa maksuttomien työpajojensa avulla yrityksiä löytämään ja toteuttamaan kilpailuetuja tuottavia mobiiliratkaisuja. VTT:n koordinoima hanke järjestää kaikkiaan 40 työpajaa, joiden avulla oikeat tarpeet löytyvät ja niihin etsitään ratkaisut: mobiilit liiketoimintaideat muuttuvat teoriasta käytännöiksi.

Työpajoista tuoreimman aiheena olivat linja-autoliikenteen mobiilit liiketoimintaratkaisut, ja se järjestettiin VTT:n tiloissa Espoossa maanantaina 5.3.2007. Tilaisuuden kymmenen osallistujaa tuottivat yhteensä yli 100 mobiili-ideaa matkustajien palvelujen parantamiseksi ja liikennöitsijöiden toiminnan tehostamiseksi. Bussien laajakaistayhteyttä voivat hyödyntää matkustajat, kuljettajat ja koko liikennöintijärjestelmä. Yleisten Internet-palvelujen lisäksi asiakkaille on tarjolla ajantasaista liikennetietoa. Firmat pysyvät ajan tasalla bussien sijainnista, keliolosuhteiden muutoksista ja mahdollisista liikennehäiriöistä. Linja-autojen luistonestojärjestelmistä saatavien tietojen yhdistämisestä saadaan hyvä lisä valtakunnalliseen kelipalveluun: sensorit tunnustelevat tienpintaa myös pääteiden ulkopuolella. Kun bussit on paikannettu, niin liikennevalojen etuoikeusjärjestelmät voidaan laajentaa paikallisista valtakunnallisiksi. Tämä lisää liikenteen sujuvuutta ja houkuttelevuutta sekä vähentää päästöjä entisestään. Nämä ovat niiden ideoiden joukossa, joita MEF-tiimi jatkojalostaa palvelukonsepteiksi ja kehityshankkeiksi. Lähiaikojen muiden MEF- työpajojen aiheita ovat mm. satamien tavaravirtojen tunnistaminen ja kiinteistöjen hallinnan mobiilit ratkaisut.

MEF-hankkeessa uskotaan, että mobiilien liiketoimintaratkaisujen tehokkaan käyttöönoton esteet ovat nyt poistuneet. Mobiilit järjestelmät ovat nykyään aikaisempaa turvallisempia ja luotettavampia. Verkkojen kapasiteetti, kattavuus ja luotettavuus ovat samalla parantuneet globaalisti. Myös päätelaitteiden ominaisuudet ovat nykyään aikaisempaa monipuolisempia ja niiden käytettävyys parempi. Vain harva yritys on kuitenkaan pystynyt tehokkaasti hyödyntämään mobiiliteknologian tuomaa lisäarvoa omassa toiminnassaan. Ratkaisevaa ei ole enää pelkästään läpimurtosovelluksen löytyminen, vaan nyt olisi projektipäällikkö Matti Penttilän mukaan synnytettävä myös murroksia mahdollistavia uusia liiketoimintakäytäntöjä. Niiden varaan voidaan rakentaa liikkuvan yrityksen menestys tulevaisuudessa.

MEF-hankkeen tilaisuudessa Helsingin Messukeskuksessa esiintyi keskiviikkona 7.3.2007 Matti Penttilän ja Tekesin toimialajohtaja Risto Setälän lisäksi myös muita mobiilialan asiantuntijoita. Tohtori Oskar Korkman Vectia Oy:stä kertoi esimerkkejä siitä, kuinka asiakaslähtöistä ongelmanratkaisua ja mobiilia palvelukehitystä voidaan toteuttaa yrityksissä käytännössä. Tilaisuudessa esiteltiin myös muita esimerkkejä mobiilin liiketoiminnan menestyksellisestä käytännön toteuttamisesta. Sybase Finland Oy:n johtaja Juha Huttunen kertoi mobiilista kuljetusten hallintajärjestelmästä, BookIT Oy:n toimitusjohtaja Jukka Salonen älykkäistä mobiileista varausjärjestelmistä ja Cidercone Oy:n markkinointipäällikkö Oliver Boldt tuottavuutta parantavista liikkuvan työn ratkaisuista.

http://www.mef.fi

 

 

Lisätietoja

Matti Penttilä
Projektipäällikö
puh. 020 722 6047