Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT kehitti mobiilioppaan matkapuhelimeen

21.05.2007


Joukkoliikenteen käyttäjä voi seurata bussin, raitiovaunun tai metron kulkua reaaliajassa

VTT on kehittänyt matkapuhelimeen kaupunkilaisen mobiilioppaan, joka helpottaa joukkoliikenteen käyttöä. Palvelun käyttäjä saa pysäkillä ollessaan matkapuhelimellaan tietoa pysäkille saapuvista bussi- tai raitioliikenteen vuoroista reaaliaikaisesti ja voi seurata valitsemansa kulkuvälineen etenemistä matkapuhelimen näytöltä pysäkki pysäkiltä.

Kaupunkilaisen mobiiliopas (KAMO) on matkapuhelimeen tehty uusi sovellus, jolla voi hakea joukkoliikenteen reitin, pysäkkiaikataulut ja maksaa kännykkälipun. Matkat voi myös tallentaa jatkokäyttöä varten. KAMOsta voi seurata valitun bussin, raitiovaunun tai metron kulkua reitillään reaaliajassa, mikäli kulkuväline on ajantasaisessa seurannassa paikannuksen välityksellä. Palvelu mahdollistaa myös reitinsuunnittelun matkapuhelimella ja suunnitellun reitin seuraamisen. Myös joukkoliikenteen poikkeusinfo näkyy KAMO-sovelluksessa.

VTT:n kehittämä mobiilipalvelu perustuu lähietäisyydellä tapahtuvaan NFC (Near Field Communication) -tunnisteteknologiaan. KAMO toimii kännykän valikon kautta sen jälkeen, kun sovellus on ladattu kännykkään. Käyttöä nopeuttaa RFID-etälukutoiminto, jollainen on esimerkiksi Nokia 6131 NFC -matkapuhelimessa. Koskettamalla RFID-tagia sovellus avautuu suoraan kännykän näytölle, eikä sitä tarvitse hakea valikon kautta. Tagista voi käynnistää joko kännykkälipun tilauksen tai pysäkin aikatauluinfon. Koska NFC-matkapuhelimet eivät ole vielä yleistyneet, sovellus toimii myös muissa Nokian S40- ja S60-malleissa.

Palvelu on tarkoitettu sekä säännöllisesti joukkoliikennettä käyttäville kaupunkilaisille että muille liikkujille, kuten turisteille. Sovellus toimii toistaiseksi Helsingin ja Oulun seuduilla, mutta se on laajennettavissa muihinkin kaupunkeihin.

Palveluun on mahdollista liittää myös muita matkustajia kiinnostavia lisäpalveluja. Tällaisia ovat esimerkiksi tiedot tapahtumista, uutiset tai mainokset valitun reitin tai pysäkin lähellä sijaitsevista palveluista. KAMO-palveluja voi tulevaisuudessa käyttää omalla profiloidulla sovelluksella siten, että palvelu tarjoaa tietoa esimerkiksi vain tietyistä linjoista, reiteistä tai lisäpalveluista käyttäjän tekemien valintojen mukaan.

VTT:n kehittämän palvelun ovat rahoittaneet HKL ja Oulun kaupunki. KAMO-palvelu julkistetaan kansainvälisessä joukkoliikennealan kongressissa 20.–24.5. (http://www.uitp.com/Helsinki2007/) Helsingin Messukeskuksessa VTT:n omalla sekä näyttelyn isäntien HKL:n ja YTV:n näyttelyosastoilla. Sovellusta pilotoidaan kongressin aikana siten, että vieraat voivat ladata sen omaan matkapuhelimeensa VTT:n näyttelyosastolla ja käyttää sitä kaupungilla liikkuessaan.

VTT:n yhtenä tavoitteena on tutkia mobiilisovelluksen levitystä kuluttajille ”sosiaalisen median” keinoin. Syksyllä valitaan koululaisista tai opiskelijoista ryhmä, joille KAMOa tarjotaan käyttöön ja levitettäväksi esimerkiksi tekstiviestien välityksellä. Kampanjan avulla tutkitaan uudenlaisen markkinoinnin tehoa ja vaikuttavuutta sekä saadaan kokemuksia KAMOn kaupallistamista varten.


Kuva: Matkapuhelimen KAMO-sovellus helpottaa matkustamista.
 

 

Lisätietoja

Janne Lahti
Projektipäällikkö
puh. 020 722 2354


Marja Rosenberg
Asiakaspäällikkö
puh. 020 722 4510