Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Ikääntyvät haluavat matkapuhelimesta yhä helppokäyttöisemmän arjen apuvälineen

04.06.2007


Kännykkäpalvelujen kehittämiseksi suuria mahdollisuuksia

VTT haastoi ikäihmiset ideatalkoisiin, joiden tuloksena syntyi lähes 4300 ideaa matkapuhelinpalvelujen kehittämiseksi. Lähes neljännes kaikista ideoista liittyi matkapuhelimen käytettävyyteen, sillä nykyisellään kännykät eivät ole vielä riittävän helppokäyttöisiä ikäihmisille. Useat ikääntyvien ideat ovat arkielämän helpottamiseen liittyviä ideoita, jotka on nyt koottu kaikille avoimeen ideapankkiin www.idealiike.fi. VTT tuo nyt markkinoille myös varttuneelle väelle suunnatun verkkopalvelun, jossa kansalaiset voivat jalostaa ideoita laajalla joukolla. Palvelu tarjoaa myös uuden kanavan vaikuttamiseen, yhteydenpitoon ja keskusteluun heidän ehdoillaan.

Ikääntyviltä kerättiin avoimeen ideapankkiin ideoita jokapäiväistä elämää helpottavista tai ilahduttavista matkapuhelinpalveluista. Ideat avaavat uuden näkökulman palvelujen kehittämiseen, sillä ideanikkareiden keski-ikä lähenteli 70:tä. Ikääntyvien ideapankki on tiettävästi maailman suurin. Osa ideoista on jo sellaisenaan kaupallisesti hyödynnettävissä ja toteutettavissa nykytekniikan avulla.

Ikääntyvien Idealiike toteutettiin avoimen innovaation periaatteita hyödyntäen. Ikääntyvien ideoita kerättiin VTT:n järjestämissä työpajoissa, joihin osallistui 750 ikäihmistä eri puolella Suomea syksyllä 2006 ja kevättalvella 2007. Lisäksi ikääntyvillä oli mahdollisuus kertoa ideoitaan Idealiikkeen verkkosivuilla sekä lähettää ideoita kirjeitse ja sähköpostitse VTT:lle. Kampanja oli jatkoa VTT:n Idealiike-hankkeelle, jossa kerättiin nuorilta ja työikäisiltä yli 37 000 ideaa kännykän käyttöön.

Ideoissa vahva elämän maku

Useat ikääntyvien esittämät ideat liittyvät päivittäisiin toimintoihin, mm. kodinhoitoon ja asumiseen, hyvinvointiin ja terveyteen, sosiaalisten suhteiden ylläpitoon ja hoitoon sekä harrastuksiin ja vapaa-aikaan.

Hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä ideoissa ehdotettiin erilaisia ihmisen terveyttä tarkkailevia palveluja, kuten sykkeen ja kehon lämmön seuraamista. Tavanomaisesta poikkeavan mittaustuloksen sattuessa puhelin tekisi hälytyksen tarvittaessa automaattisesti. Kännykkä voisi myös muistuttaa lääkkeen ottamisesta, lääkäriajoista ja laskujen maksamisesta sekä auttaa käyttäjäänsä huolehtimaan riittävästä päivittäisestä ravinnon saannista ja ulkoilusta.

Kännykän haluttaisiin myös lähettävän automaattisen ilmoituksen, että ystävä on noussut tänäkin aamuna hyvissä voimissa ylös ja aloittanut päivän askareensa. Lisäksi ehdotettiin kännykkäpalvelua, joka pitää kirjaa sukulaisille soitetuista puheluista ja huomauttaa, jos johonkuhun ei ole tullut pidettyä tarpeeksi usein yhteyttä. Korkealentoisimmissa ajatuksissa matkapuhelimeen toivottiin palvelua, joka ilmoittaisi, kun ”se oikea” kävelee vastaan.

Kiinnostava olisi myös palvelu, joka kertoisi paikallisesti ulkoilman laadun ja kulloisetkin siitepölyarvot sekä täsmäsäätiedotusta hyödyntävä palvelu, joka osaisi suositella esimerkiksi tekstiviestin avulla sopivaa pukeutumista ulos lähdettäessä. Kodistalähtötarkistus taas varmistaisi ovien lukituksen ja sulkisi sähkölaitteet, kun asunnosta ollaan poistumassa. Matkapuhelin voisi myös kertoa, minne silmälasit tai lompakko ovat unohtuneet tai muistuttaa avainten ottamisesta mukaan ulos lähdettäessä sekä ilmoittaa, kuka on oven takana soittamassa ovikelloa. Käytännönläheisimmät toiveet kodinhoidossa ja asumisessa liittyivät erilaisiin muistutus- ja hälytystoimintoihin, kuten sähköviasta, jäätyneistä putkista ja vesivahingosta ilmoittamiseen.

Harrastuksiin ja vapaa-aikaan liittyvänä ideana ehdotettiin vahtipalvelua, joka ilmoittaisi mielenkiintoisista tulevista televisio-ohjelmista esimerkiksi tekstiviestillä palveluun syötettyjen kiinnostuksen kohteiden pohjalta. Samoin kännykkä voisi ilmoittaa sopivien matkojen äkkilähdöistä ennakkoon luotujen toiveiden perusteella. Paljon ideoitu sovellus oli puhelimen kielenkäännösohjelma, joka osaisi puhutun puheen perusteella kääntää sanat ja lauseet vieraalle kielelle.

Ideat on jaettavissa kolmeen sovellusalueeseen käyttötarkoituksen perusteella. Ensimmäinen liittyy heikentyneisiin aistitoimintoihin, kuten puhelimen kameran käyttämiseen suurennuslasina, kaiuttimen käyttämiseen äänen vahvistajana tai kännykän käyttämiseen kuulokojeen tukena. Apua matkapuhelimelta toivottiin erityisesti myös päivittäisten asioiden muistamisen helpottamiseksi. Toinen selvästi erottuva sovellusalue on matkapuhelimen toimiminen tiedonvälittäjänä, joka ilmoittaa omien mieltymysten mukaan personoitua tietoa esimerkiksi kulkuneuvojen aikatauluista, televisio-ohjelmista, kulttuuritapahtumista, sopivasta pukeutumisesta ja edullisista tarjouksista. Kolmantena ovat terveyttä tarkkailevat palvelut, jotka tarvittaessa hälyttävät automaattisesti apua.

Varttuneelle väelle oma verkkopalvelu – Idealiike Elohopea

Ideat toimivat inspiraation lähteinä ja suunnan näyttäjinä jatkokehityksessä. Osa ideoista on sellaisenaan kaupallisesti hyödynnettävissä ja toteutettavissa nykytekniikan avulla, osa taas vaatii teknologian kehittämistä pitkällä aikajänteellä. Tuotetut ideat ovat tyypillisesti palveluideoita, jotka edellyttävät usean eri toimijan saumatonta palveluketjua. Ideoiden edelleen kehittämisessä tarvitaankin yritysten, palveluntuottajien, järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyötä.

Ikääntyvien ääni tulee saada tehokkaasti kuuluviin ideoiden jatkokehitystyössä. VTT haluaa varttuneelle väelle suunnatulla uudella verkkopalvelullaan osallistaa ikäihmiset jalostamaan ja arvioimaan ideoita laajalla joukolla. Palvelu tarjoaa uuden kanavan vaikuttamiseen, yhteydenpitoon ja keskusteluun varttuneen väen ehdoilla. VTT järjestää syksyllä kymmeniä työpajoja ympäri Suomen verkkopalveluun tutustumisen ja kehittämisen tiimoilta. Oman kukkaron kartuttaminenkin on mahdollista tulevaisuudessa verkkopalvelun kautta. VTT tutkii parhaillaan erilaisia ansaintamahdollisuuksia.

Ikääntyvien Idealiikkeen tulosraportti verkossa: http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2007/T2389.pdf

www.idealiike.fi

Erikoistutkija Jaana Leikkaan esitys lehdistötilaisuudessa

Tutkimusprofessori Pekka Abrahamssonin esitys lehdistötilaisuudessa

Kuvia

img

Matkapuhelimesta on todellakin mahdollista kehittää entistä vahvempi arjen apuväline. Mutta kuka vielä keksisi, miten sen kännykän muistaisi ottaa mukaansa?

Kuva isompana

img

Kuva isompana

img

Kuva isompana

img

Kuva isompana

img

Kuva isompana

img

Kuva isompana

img

Kuva isompana

 

 

Lisätietoja