Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Zora Biosciences kaupallistaa VTT:n bio-osaamista

14.06.2007


Yritys keskittyy aineenvaihduntatuotteiden tutkimukseen ainoana Pohjoismaissa

VTT on perustanut Pohjoismaiden ainoan aineenvaihduntatuotteiden tutkimukseen keskittyvän spin-off -yrityksen, Zora Biosciences Oy:n. Yritys kehittää biomarkkereita eli tunnisteita, joiden avulla voidaan määrittää esimerkiksi varhaisia sokeri- ja sydänsairauksiin liittyviä tautitiloja sekä seurata lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta. Yhtiö lähtee liikkeelle vahvan kotimaisen ja ulkomaisen pääomasijoituksen turvin.

VTT:stä spin-offina syntyneen Zora Biosciences Oy:n erikoisosaamisalue, aineenvaihduntatuotteiden tutkimus eli metabolomiikka, on merkittävä lääkekehityksen ja biotieteiden edistäjä. Maailmanlaajuisesti vain muutama yritys on erikoistunut metabolomiikkaan, Pohjoismaissa Zora Biosciences on ainoa.

”Zoralla on vahva liiketoiminnan kasvu- ja kansainvälistymispotentiaali, mikä on taannut yritykselle hyvän sijoittajaperustan”, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Reini Hurme. Zoran päärahoittajia ovat VTT, slovenialainen yksityinen sijoittaja Gomar D.D. ja Seedcap II ky, jota hallinnoi Innofinance Oy.

Zora Biosciences tarjoaa edistyksellisiä laboratorioalan palveluita lääketeollisuuden tarpeisiin metabolomiikan ja bioinformatiikan alueella. Tämän lisäksi Zora kehittää työkaluja muun muassa sokeri- ja sydäntautien ennustamiseen ja määrittämiseen. Verestä tai muista kudoksista tehtävät biomarkkerianalyysit mahdollistavat sairastumisriskin ennakoinnin ja yksilöllisemmän lääkinnän suunnittelun.

Yrityksellä on myös lupaava keksintö, jonka avulla voidaan selvittää, ketkä statiini- eli kolesterolia alentavaa lääkehoitoa saavat potilaat ovat herkkiä lääkkeen sivuvaikutuksille. Statiinit ovat tehokkaita kolesterolia alentavia lääkkeitä, joita miljoonat ihmiset käyttävät päivittäin osana sydäntautilääkitystä.

Metabolomiikka on voimakkaasti kasvava markkina. Business Insight Ltd arvion mukaan tämän palvelutoiminnan markkinat kasvavat vuosittain 43 % ja ovat vuonna 2011 USD 1 miljardia.

”Jatkuvasti kasvava tieto biologisten systeemien molekyylitason toiminnasta asettaa haasteita tiedon käsittelylle ja analysoinnille. Zoran vahvuus on poikkitieteellisessä osaamisessa, jossa yhdistyy biokemian ja lääketieteen tietotaitoa sekä data-analyysi ja mittausmenetelmien hallintaa”, toteaa yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Matej Orešič.


Zora Biosciences Oy

Zora Biosciences tarjoaa edistyksellisiä laboratorioalan palveluita lääketeollisuuden tarpeisiin metabolomiikan ja bioinformatiikan alueella. Perustuen tähän pitkälle vietyyn laboratorio-osaamiseen Zora myös kehittää prognostisia (ennustavia) ja diagnostisia (määrittäviä) biomarkkereita taudinmääritykseen sekä lääkkeen tehon ja turvallisuuden seurantaan.

 

 

Lisätietoja

Reini Hurme
Toimitusjohtaja, Ph.D., eMBA/Zora Biosciences Oy
040 576 0766, reini.hurme@zora.fi


Tapio Koivu
Toimialajohtaja/VTT
020 722 6943