Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT tuo kosketuspalvelut matkapuhelimiin

07.09.2007


Palvelut kosketuksen päähän

VTT on kehittänyt sovittimen, joka lisää kaupallisiin Bluetooth-matkapuhelimiin ja muihin Bluetooth-laitteisiin langattoman NFC-teknologian. Near Field Communication (NFC) on lyhyen kantaman langaton teknologia. Sen avulla käyttäjä voi esimerkiksi matkapuhelimella maksupäätettä koskettaen maksaa ostoksensa tai yhdistää helposti erilaisia laitteita. NFC on ensimmäinen kaupallisiin matkapuhelimiin yleisesti tulossa oleva RFID-etätunnistusteknologian kanssa yhteensopiva standarditeknologia.

VTT kehitti kosketustoiminnon mahdollistaman teknologisen ratkaisun, NFC Bluetooth -sovittimen, SmartTouch-projektissa. Sovitin on tulitikkurasian kokoinen laiteprototyyppi, joka voi toimia tiedonvälittäjänä Bluetooth-laitteiden ja NFC-sovellusten välillä. Näin se mahdollistaa NFC-sovellusten toteuttamisen käyttäen nykyisiä kaupallisia Bluetooth-laitteita, kuten matkapuhelimia.

NFC-teknologia tuo palvelut kosketuksen päähän. Se tarjoaa mahdollisuuden saada tai välittää tietoa NFC-teknologialla varustetun matkapuhelimen ja taustajärjestelmän välillä. Tiedon välitys voi tapahtua kahdella tavalla. Yhtäältä matkapuhelimella voi koskettaa NFC-tageja eli -tunnisteita, jotka sisältävät tiedon palvelusta. Toisaalta matkapuhelimella voi koskettaa RFID-lukijalaitetta esimerkiksi bussissa tai kaupan kassalla. NFC voi toimia myös Bluetoothille vaihtoehtoisena tai sitä täydentävänä lähitiedonsiirtoteknologiana matkapuhelimien ja muiden laitteiden välillä. Näin myös Bluetoothia hyödyntävät mobiilipalvelut voidaan toteuttaa kosketuspohjaisesti.

VTT arvioi, että NFC-teknologia tulee lähivuosina osaksi arkea. Sitä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää mm. maksamisessa ja joukkoliikenteen liputtamisessa. Puhelimessa oleva monitoimikortti voi olla esimerkiksi kaupunkikortti, kirjastokortti, bussikortti, elokuvalippu tai urheilutapahtuman lippu, joka on käyttöarvoltaan rajoitettu maksukortti. Kuluttaja voi kontrolloida korttia puhelimen kautta ja nähdä maksut puhelimensa näytöllä. Palveluntarjoaja voi toimittaa kortin asiakkaalle televerkon kautta perinteisiä menetelmiä huomattavasti edullisemmin.

SmartTouch on laajin NFC-projekti Euroopassa. VTT:n vetämänä se kokoaa 24 teollista ja tutkimuksellista osapuolta NFC-teknologian pilotointiin liittyen. Tavoitteena on ottaa käyttöön ja kokeilla NFC-teknologiaa useissa eri käytännön ympäristöissä. Siten saadaan selville, millaisia liiketoiminnallisia haasteita teknologia asettaa ja millaisia mahdollisuuksia siinä piilee.

VTT voitti kansainvälisen NFC-kosketuskilpailun

VTT voitti keväällä pääpalkinnon Euroopan ensimmäisen NFC-kilpailun, Touching the Futuren, innovatiivisimman sovelluksen sarjassa. Pääpalkinto tuli SeeingEyePhone-suunnitelmasta.

SeeingEyePhone-sovellus auttaa näkövammaisia kuluttajia esimerkiksi ruokaostoksissa. Siinä kauppojen hyllyihin asennetaan tuotteiden viereen tunnisteita, jotka kertovat NFC-teknologialla varustetulle matkapuhelimelle tuotteen tiedot, kuten hinnan ja ravintoarvot. Puhelin lausuu tiedot ääneen puhesyntetisaattorin avulla.

Palkinnot jakoi uutta mobiililaitteiden kosketusteknologiaa edistävä NFC Forum. NFC Forum on voittoa tuottamaton vuonna 2004 perustettu kansainvälinen yhdistys, joka tukee NFC-teknologian standardointia ja käyttöönottoa. NFC Forumin jäseniä on tällä hetkellä 120.

VTT esittelee NFC-teknologiaa ja muita kehittämiään mobiiliratkaisuja Mobile Monday -tapahtumassa Helsingin Wanhassa Satamassa 10.9.2007.


Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
NFC-teknologia tarjoaa mahdollisuuden saada tai välittää koskettamalla tietoa NFC-teknologialla varustetun matkapuhelimen ja taustajärjestelmän välillä.

 

 

Lisätietoja

Esko Strömmer
Erikoistutkija
puh. 040 546 0121