Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

ExpeShare-projektissa kehitetään teknologiaa elämysten ja kokemusten tallentamiseen ja jakamiseen

29.10.2007


img

Eurooppalaisten tutkimuskumppaneitten käynnistämässä ExpeShare-projektissa kehitetään teknologiaa ja toimintatapoja elämysten ja kokemusten tallentamiseen ja jakamiseen turvallisella, laillisella ja yksinkertaisella tavalla.

Pidät hauskaa: olet kenties hiihtämässä, tutustumassa kauniiseen paikkaan tai ehkä osallistut mielenkiintoiseen kokoukseen tai konserttiin. Tunnelma on korkealla ja haluat jakaa sen ystäviesi kanssa - puhumattakaan siitä, että haluat elää kaiken myöhemmin uudelleen. Miksi on niin vaikeaa vangita hetki ja välittää se muillekin koettavaksi?

ExpeShare-projektin (2007–2009) haasteena on helpottaa kokemusten jakamista ja tehdä siitä turvallista tapahtumapaikasta ja -ajasta riippumatta. Projektissa luodaan uusia toimintatapoja ja verkkoteknologioita helpottamaan tiedon jakamista mobiililaitteiden, kuten matkapuhelimien, MP3- ja DVD-soittimien, muistitikkujen ja digi-kameroiden avulla. Projektin tavoitteet ulottuvat pidemmälle kuin www-pohjaisen multimediasisällön, esimerkiksi kuvien, videoiden, musiikin ja pelien jakelu. Projektissa kehitetään luovia mobiilitekniikkaan perustuvia vertaisverkkoratkaisuja, multimediasisällön- ja yhteisöjen hallintateknologioita sekä monia erilaisia laitteita hyödyntäviä vuorovaikutusratkaisuja.

Elämys on monitahoinen ilmiö, joka on jotain paljon enemmän kuin siitä tallennettu valokuva tai video. Projekti pyrkii määrittämään elämyskäsitteen ja kehittämään vaistonvaraisia työkaluja kokemusten vangitsemiseen, hallinnointiin, jakamiseen ja toistoon. Luovia ja vuorovaikutteisia keinoja etsitään myös siihen, miten valita kumppani tai yhteisö, jonka kanssa kokemukset halutaan jakaa.

Vertaisverkot kärsivät jossain määrin lainvastaisesta maineesta. Ne ovat kuitenkin tehokkaita tiedon jakamisen väyliä. ExpeShare-projektissa vertaisverkkoihin liittyvät kysymykset viedään mobiilimaailmaan niin että samalla varmistetaan vaihdettavan sisällön laillisuus. Sisältöön liittyvien oikeuksien hallinnointiin ja arvoketjuihin kiinnitetään erityisesti huomiota.

Projektissa kehitetty teknologia ja toimintamallit arvioidaan aikanaan todellisissa käyttöympäristöissä esimerkiksi matkakohteissa, urheilukeskuksissa, julkisissa tiloissa ja tapahtumissa sekä asiantuntijakokouksissa.

VTT koordinoi Eurekan ITEA-ohjelmaan kuuluvaa ExpeShare-projektia. Se on tällä hetkellä käynnistysvaiheessa ja päättyy kesäkuussa 2009. Projektin henkilötyömäärä on yli 150 vuotta kahden vuoden aikana. 

Seuraavat 22 yritystä tai tutkimusorganisaatiota osallistuu ExpeShare-projektiin: Brieftec, CBT, CCRTV, CityPassenger, Engineering, Gemalto, GET-INT, Innovalia, INRIA, Kutalab, Movial, Nextel, Nokia, NXP Semiconductors, Software Quality Systems, Telefonica I+D, Transatel, University of Evry, University of Oulu, Universidad Politecnica de Valencia, University of Rome - La Sapienza ja VTT.

http://www.vtt.fi/virtual/expeshare

ITEA

KUVA

 

 

Lisätietoja

Johan Plomp
Projektipäällikkö
020 722 2305