Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Tutkimusohjelma vauhdittaa hyvinvointia ja ravitsemusta edistävien tuotteiden ja palvelujen kehitystä

30.10.2007


VTT ja Kuopion yliopisto käynnistävät poikkitieteellisen ”Uudet elintarvike- ja ravitsemusratkaisut” -tutkimusohjelman

img

Elintarviketeollisuuden haasteena on luoda terveydelle hyödyllisistä raaka-aineista kuluttajille maistuvia, helppokäyttöisiä ja elämyksellisiä tuotteita. Hyvinvoinnin edistäminen ravitsemuksen avulla edellyttää myös kuluttajan valintoja helpottavia ja motivoivia palveluja. VTT ja Kuopion yliopisto vastaavat haasteeseen käynnistämällä Uudet elintarvike- ja ravitsemusratkaisut -tutkimusohjelman (NUTRITECH), joka tähtää uusiin elintarvike- ja ravitsemusratkaisuihin.

NUTRITECH-tutkimusohjelman (2007–2011) tavoitteena on kehittää poikkitieteellisen osaamisen ja uusien tutkimushankkeiden avulla terveyttä edistäviä tuotteita ja palveluja elintarvike- ja pakkausteollisuudelle sekä viestintä- ja terveydenhuoltosektoreille.

VTT räätälöi ohjelmassa bioprosessointiin liittyvän osaamisensa avulla entsyymejä ja mikrobeja työkaluiksi, joilla teollisuus voi rikastaa terveyttä edistäviä ainesosia raaka-aineista, valmistaa uusia ainesosia sekä muokata elintarvikkeiden rakennetta ja makua kuluttajaa miellyttäviksi. Yksi ohjelman tavoitteista on tunnistaa elintarvikekomponenteista tekijöitä, joilla on merkitystä esimerkiksi aistittavien ominaisuuksien, imeytyvyyden ja tiettyjen aineenvaihduntareittien kannalta. Elintarvikkeiden ja niiden ainesosien sekä uusien ravitsemukseen liittyvien palvelujen kehittämisessä hyödynnetään muun muassa bio-, informaatio- ja käyttäytymistieteitä.

Kuopion yliopiston tehtävänä on tunnistaa terveyden säilyttämisen kannalta tärkeät ruokavalion ja elintarvikkeiden ominaisuudet ja tutkia ravintotekijöiden ja palvelujen vaikuttavuutta terveyden ylläpidossa ja sairauksien ehkäisyssä. Tutkimukset toteutetaan mm. eri väestöryhmien kliinisten interventiokokeiden avulla. VTT:n metabolomiikan ja systeemibiologian tutkijat ovat mukana työssä tunnistamassa terveyden säilymisen kannalta keskeisiä aineenvaihdunnan tekijöitä.

”Kehittämme yritysten kanssa myös uusia toimintatapoja innovaatioiden kehittämiseksi”, sanoo tutkimusohjelmaan koordinaattori, tutkimusprofessori Kaisa Poutanen. Hyödyntämisnäkökulma pidetään voimakkaasti esillä mm. yrityksille suunnatun yhteistyöverkoston avulla. Teknologian ennakoimisen ja keskusteluryhmien avulla tuodaan esille ravitsemukseen liittyviä sovellus- ja liiketoimintamahdollisuuksia.

NUTRITECH-ohjelman www-sivut aukeavat marraskuussa 2007 osoitteessa: http://www.nutritech.fi.

KUVA

 

 

Lisätietoja

VTT ja Kuopion yliopisto, Kaisa Poutanen
Tutkimusprofessori, ohjelman koordinaattori
020 722 5192


Kuopion yliopisto, Hannu Mykkänen
Professori
017 162789, hannu.mykkanen@uku.fi