Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Väitös: Mobiilipalveluiden käyttöönoton helppous edellyttää uusia vuorovaikutustapoja

27.11.2007


VTT:n tutkija Pasi Välkkynen on väitöskirjatyössään tutkinut fyysisen valinnan vuorovaikutustapoja osana jokapaikan tietotekniikkaa. Mobiilipalveluiden helppokäyttöisyyden kehittäminen edellyttää uusia vuorovaikutustapoja. Tutkimuksessa yhdistyvät käyttäjänäkökulma ja eri toteutusteknologiat yhdeksi kokonaisuudeksi. Väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa 30. marraskuuta.

Kaikkialle ympäristöön sulautuva jokapaikan tietotekniikka muuttaa ihmisen vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa. Kun useat eri käyttäjät ja tekniset laitteet kommunikoivat samanaikaisesti korostuu palveluiden käytettävyys. Tällä hetkellä mobiilipalveluihin pääseminen on vielä hankalaa. Siihen liittyy usein määrämuotoisen tekstin, kuten www-osoitteiden syöttämistä käsin, koska mobiililaitteella ei ole riittävää käsitystä ympäristöstään. Kun käyttäjät pääsevät mobiilipalveluihin helpommin ja vähemmällä vaivalla, niiden käyttö lisääntyy.

Fyysinen valinta on vuorovaikutustapa, jossa käyttäjä saa helposti luettua fyysiseen esineeseen liittyvän tiedon esimerkiksi matkapuhelimeensa koskettamalla, osoittamalla tai skannaamalla esineessä olevaa linkkiä. Väitöstutkimus yhdistää eri valintatavat ja teknologiat yhdeksi konseptiksi mobiilipalveluiden käyttäjän kannalta. Käytettävissä olevia teknologioita ovat erilaiset sähköisesti luettavia tunnisteet ja niiden lukijat, infrapunalähettimet, optisesti luettavat tunnisteet ja matkapuhelinten kamerat. Tunnisteet eli tagit yksilöivät esineen tai sisältävät tiedon linkin muodossa.

Välkkysen väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin miten käyttäjä pääsee mahdollisimman helposti käyttämään digitaalisia palveluita, millaiset valintatavat ovat hyödyllisiä ja miten ne pitäisi toteuttaa, esimerkiksi kytkettäessä matkapuhelin yhteen jonkin Bluetooth-laitteen kanssa yksinkertaisesti koskettamalla tai osoittamalla kyseistä laitetta. Eri valintatavat todettiin toisiaan tukeviksi, siten että niitä tarvitaan erilaisissa tilanteissa.

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää myös selvitettäessä teknologisia ratkaisuja, esimerkiksi RFID-tunnisteiden lukuetäisyyttä matkapuhelimella. Yhdessä paikkatietoisten palveluiden kanssa fyysinen valinta tarjoaa intuitiivisemman tavan päästä digitaaliseen tietoon ja palveluihin kuin perinteiset käyttöliittymät.

Mobiililaitteella valittavaksi tarkoitettujen linkkien visualisointia on tutkittu aiemmin vähän. Väitöskirjatyössä tutkittiin lisäksi, miten linkit pitäisi visualisoida, jotta ne tukisivat käyttäjän fyysistä valintaa. Tavoitteena on, että käyttäjä voi matkapuhelimellaan koskettaa tai osoittaa esimerkiksi elokuvajulisteessa olevaa linkkiä avatakseen puhelimeensa elokuvan kotisivun.

Väitöstyö on osa VTT:n Physical Browsing for Ambient Intelligence- tutkimusta ja EU:n MIMOSA- ja MINAmI-nimisiä hankkeita.

Diplomi-insinööri Pasi Välkkynen väittelee 30.11.2007 klo 12 Tampereen yliopistossa, Kanslerinrinne 1, Pinni B-rakennus, luentosali B1097.

Väitöstyö: Physical Selection in Ubiquitous computing (Fyysinen valinta jokapaikan tietotekniikassa).

 

 

Lisätietoja

Pasi Välkkynen
Tutkija
050 531 7429